Dr. Benke Kálmán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika szakorvosjelöltje vehette át az Európai Szív- és Mellkassebészeti Konferencia „Young Investigator Award” díját, ami az egyik legrangosabb fiatal kutatókat elismerő európai kitüntetés a szakmában.

A szakorvosjelölt díjnyertes absztraktját és előadását egy mikrosebészeti modellről, patkányszív-átültetésről tartotta. Dr. Benke Kálmán kutatásai során kardiovaszkuláris hatáspontú gyógyszereket vizsgál kísérleti állatmodelleken, annak érdekében, hogy a humán szívátültetésben használhatóvá váljanak a különböző farmakológiai előkezelések, és gyorsabb felépülést érjen el a donorszerv funkciójában. A fiatal kutató elmondta, hogy ezt a módszert a németországi Heidelberg szívsebészeti laborjából hozta haza, ahol egy hónapot töltött PhD-képzése alatt.

A kutatás ösztönzése érdekében az European Association For Cardio-Thoracic Surgery (EACTS) minden évben díjakat ír ki fiatal kutatók számára szív-, mellkassebészeti, érsebészeti és kongenitális kategóriában. Dr. Benke Kálmán a pályázatra – melyre a 35 évnél fiatalabb kutatók jelentkezhetnek – beküldött absztraktját és kéziratát elő is adta az Európai Szív- és Mellkassebészeti Konferencián Milánóban, amit aztán egy vitaszekció követett, végül egy független bizottság döntött a díj odaítéléséről.

A fiatal rezidens már számos szakmai sikert ért el, a többi között tavaly elnyerte az Ullman Imre transzplantációs kongresszus különdíját, a Kiváló Rezidens különdíjat és a Kúnos István Díjat.

Bódi Bernadett
Fotó: Benke Kálmán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.