A Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatósága szervezésében Ünnepi Tudományos Ülést tartottak a Semmelweis-emlékév keretében, melyen ápolásszakmai szempontból fontos és aktuális előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. A megnyitón Kormos Ágnes ápolási igazgató ismertette Semmelweis Ignác pályájának fontosabb állomásait, majd dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: az egyetem dolgozói napi szinten a Semmelweis Ignác által elkezdett munkát folytatják.

Kormos Ágnes megnyitó beszédében a 200 éve született Semmelweis Ignác szakmai pályafutását ismertetve felidézte, hogy Semmelweis édesapja kívánságára a bécsi egyetem jogi karára iratkozott be, de egy év múlva már az orvosi kar hallgatója volt. A bécsi és a pesti egyetemet felváltva végezte, 1844-ben doktorált, ugyanebben az évben vehette át a szülészmesteri oklevelet, és egy évvel később pedig sebészdoktorrá avatták. Amikor Semmelweis Ignác rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok, orvosanhallgatók okozzák azzal, hogy a boncolás után fertőtlenítetlen kézzel vizsgálják a várandós asszonyokat, klóros kézmosást rendelt el a szülészeti osztályra való belépés előtt – emlékeztetett Kormos Ágnes, hozzátéve, hogy a közel negyed órás procedúra rendkívül népszerűtlen intézkedésnek számított. Kiemelte, hogy a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakjának felfedezése nyomán jelentősen csökkent a gyermekágyi láz okozta halálozási arány. Kormos Ágnes rámutatott, hogy Semmelweis Ignác munkásságát írásban és gyakorlatban is próbálta terjeszteni, ám az akkori orvostársadalom nem vett róla tudomást. Az áttörést a mikroorganizmusok felfedezése jelentette Semmelweis halálának évében. Éltében nem kapta meg az őt megillető elismerést, az utókor azonban többféle módon adózik nagyságának – zárta gondolatait.

A Semmelweis-emlékév alkalmából rendezett Tudományos Ülésen dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes köszöntőjében arról beszélt, hogy Semmelweis nem csak az egyetem névadója, hanem az orvostudomány olyan kiemelkedő alakja, akit a világon mindenhol ismernek, szobra áll a többi között a Sebész Világszövetség chicagói székházában, a halhatatlanok márványcsarnokában. Mint emlékeztetett, Semmelweis Ignác idejében az említett gyermekágyi halálozás az I. Sz. Szülészeti Klinikán 11 százalék fölött volt, míg a másik osztályon, ahol nem orvosok, hanem szakdolgozók és bábák dolgoztak, ott ez az arány mindössze 2,4  százalék volt. Semmelweis tanainak köszönhetően ma ez 0,05 százalékra csökkent – mutatott rá a rektorhelyettes. „Tanításom nem arra való, hogy könyvtárak pora és penésze lepje el, hanem arra, hogy megmentse a feleséget a férj, az anyát a gyermek számára” – idézte Semmelweis hitvallását, hozzátéve, hogy az orvosok, ápolók ma is ezt tartják szem előtt mindennapi munkájuk során. „A mi munkánk messze túlmutat azon, hogy csak egyetlen emberért vagyunk; mi a családokért vagyunk, ez teszi széppé és a nehezebb pillanatokban is elviselhetővé munkánkat” – fogalmazott dr. Szabó Attila. Utalt rá, hogy jövőre egy másik hasonlóan fontos év lesz az egyetem számára, az alapítás 250. évfordulója.

A rektorhelyettes felhívta a figyelmet, hogy amikor Semmelweis tanairól beszélünk, akkor arra a fontos küldetésre is gondolni kell, amit a betegellátás mellett az oktatással végzünk. Kulcsfontosságú, hogy ezt a hivatást továbbadjuk, a jövő generációja számára is megmutassuk ennek a pályának a szépségeit – hangsúlyozta. Örömét fejezte ki, hogy eljöttek a rendezvényre a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Bókay János Szakgimnázium gyakorlati oktatásért felelős vezetői is, akik a jövő generációját, az utánpótlást adják az egészségügy számára. Ezen intézmények tanulói az egyetemen töltik gyakorlatukat, részt vettek a kézhigiénés felvilágosító kampányban is – tette hozzá.

A tudományos ülés az ápolásszakmai szempontból fontos és aktuális előadásokkal folytatódott.  Elsőként Rózsa Erzsébet, a Kútvölgyi Klinikai Tömb Ápolásvezetési Szolgálatának oktatásszervezője foglalta össze a Semmelweis-emlékév keretében indított kézhigiénés felvilágosító kampányt, amely a hatékony kézfertőtlenítésre, illetve a kórházban szerzett fertőzések megelőzésére hívta fel a figyelmet. A projektről tanulói szemmel a Bókay János Szakgimnázium diákjai tartottak élménybeszámolót. Szó volt még a többi között az adatvédelemről az egészségügyben, a minőségirányításról, illetve a betegbiztonság lehetőségeiről is a fekvőbeteg ellátásban.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.