Az Oroszországi Föderáció Szverdlovszk megyéjének egészségügyi minisztere látogatott a Semmelweis Egyetemre 2018. október 10-én. A delegációt dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, Balogh András az Innovációs Igazgatóság vezetője, valamint dr. Vadlövő Judit és Módos Diána a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának ügyvivő szakértői fogadták.

A hatfős orosz küldöttség magyarországi látogatásának célja az volt, hogy tárgyaljanak az állami szervek és szaktárcák képviselőivel, az egészségügyi intézmények vezetőivel és orvosi berendezések gyártóival, továbbá, hogy részt vegyenek a Hungaromedica Nemzetközi  Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállításon.

Miután dr. Vadlövő Judit egy prezentáció keretében bemutatta az egyetemet – különös tekintettel annak nemzetközi, azon belül is az orosz kapcsolataira –Andrej Cvetkov miniszter úgy fogalmazott: a Semmelweis Egyetem megérdemli, hogy nemzetközi szinten elismert legyen. Hozzátette: a diákcsere, a szakorvosképzés, valamint a tudományos fokozatok megszerzése terén látnak esélyt az együttműködésre. Cvetkov miniszter külön elismerte a magyar egészségügyben a rehabilitáció színvonalát, ideértve a konduktív pedagógiát, valamint jelezte, hogy szívesen küldenének szakorvosokat továbbképzésre a rehabilitáció területére.

A miniszter elismerően szólt arról, hogy az egyetemnek már van együttműködési megállapodása az Uráli Állami Orvostudományi Egyetemmel és a meglévő kapcsolat elmélyítésére tett javaslatot a két intézmény között a hallgatók cseréjének megindításával. Megemlítette továbbá a 2019 áprilisában Budapesten tartandó, az egészségügyi turizmus témáját is érintő fórumot, amelyen a Semmelweis Egyetem is képviseltethetné magát. Andrej Cvetkov jelezte, hogy a fórumra érkező orosz delegáció megtekintené az egyetemet, elsősorban a szimulációs központokat, a laboratóriumokat, valamint oktatási intézményeket. A miniszter és dr. Hermann Péter egyetértettek abban, hogy a konkrét együttműködés a kutatók cseréjével kezdődhetne, ugyanis ott elegendő az angol nyelv ismerete.

A megbeszélés során Alekszander Vlagyimirovics Zirjanov kutatási és klinikai rektorhelyettes bemutatta az Uráli Állami Orvostudományi Egyetemet, Vitalij Boriszovics Aretyinszkij pedig a Jekatyerinburgi Egyetemet, ahol kiemelten foglalkoznak a rákbetegek, a bypass műtéten átesettek és a neurológiai problémákkal rendelkezők rehabilitációjával.

Fotó és forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.