Hollywoodi hangulat fogadta a magyar és a külföldi elsőéves hallgatókat a 49. gólyabálon. A Nagyvárad Téri Elméleti Tömbben híres filmeket és filmcsillagokat megidéző dekoráció és műsorszámok várták a hallgatókat. A rendezvény telt házas volt, megközelítőleg 2000 hallgató bálozott együtt.

A hagyományos nyitótánc, a palotás után dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes üdvözlőbeszédének kezdetén hallgatói élményeit osztotta meg a gólyákkal, majd komolyabbra fordítva a szót felhívta az elsőévesek figyelmét arra, hogy bármelyik karra is nyertek felvételt, várhatnak rájuk nehézségek, de csodákban is részük lehet. Az biztos, hogy életük egyik legmeghatározóbb időszaka kezdődött el – jelentette ki. Hozzátette, hogy az egyetemi élet keretét a két végpont adja: a kezdet a felvételi, a lezárás a diploma átvétele, a kettő között pedig óriási tudás és induló tapasztalat szerezhető. Azt javasolta a hallgatóknak, hogy az előttük álló négy-hat évet az oktatókkal együttműködve próbálják úgy megélni, hogy az itt tanultakból egész életükben építkezni tudjanak. Végül úgy fogalmazott: legyenek büszkék arra, hogy a Semmelweis Egyetemre járnak.

A beszédet az elsőéves hallgatók „betűtáncai”, a gólyatáborról szóló film levetítése, illetve a szervező instruktorok előadása követte, majd a szintén hagyományos keringővel ért véget a bál zártkörű része. A pezsgős koccintással felavatott gólyák ezután két színpad programjaiból választhattak. A nagyszínpadon az Irie Maffia és a The Bluebay Foxes játszott, majd két helyszínen több DJ is gondoskodott a szórakozásról.

Purebl Sarolta, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a gólyabál idei tematikájának kiválasztásában fontos szempont volt, hogy mindenki megtalálhassa a saját egyéni világát, a filmek pedig erre nagyon jó lehetőséget adnak. A gólyabál az egyik legelegánsabb hallgatói rendezvény, így nem olyan nehéz párhuzamot vonni a filmes gálák világával – tette hozzá. A bál szervezése már egy évvel ezelőtt elkezdődött a helyszín lefoglalásával, majd idén áprilisban folytatódott a fellépők felkérésével. Nyáron kapták meg az egyes szervező csoportok, a „gebinek” a feladataikat. A hangulatteremtés nagyon fontos eszköze a tematikához illeszkedő dekoráció, amelyet külön erre szakosodott gebin készít el évről évre. Az egyetem karai idén moziplakátokon jelentek meg, a résztvevők pedig olyan filmek hirdetésein láthatták viszont saját karukat, mint a „ShrEKK”, vagy a „Jurassic PAK”.

Nagyjából 300 önkéntes összehangolt munkájának eredményeként állt össze a rendezvény. Purebl Sarolta úgy fogalmazott: az, hogy a gólyabált évről évre laikus önkéntesek, pusztán lelkesedésből meg tudják szervezni, azt is mutatja, hogy mekkora erő, potenciál és szeretet rejlik a karokon átívelő összefogásban.

A gólyabál szintén hagyományos eleme a jótékonysági tombola. Az ebben az évben az összegyűlt összeget a szervezők a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika számára ajánlották fel.

Sági Zenina
Fotó: Semmelweis Egyetem – Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.