Laparoszkópos műtéti gyakorlat 3D technikával, a bemosakodás alaposságának műszeres ellenőrzése és workshop a fluoreszcens festés műtéti hasznáról a japán Masashi Yoshida sebészprofesszor vezetésével – a közelmúltban ezek a speciális programok is részei voltak a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet rezidensek számára szervezett skill tréning képzésének. Az intézet igazgatója, dr. Wéber György kiemelte, törekednek arra, hogy a kötelező programokon túl minél több újdonságot, a szakma csúcslehetőségeit is bemutassák a manuális szakmákban dolgozó leendő szakorvosoknak.

A háromdimenziós laparoszkópos technika segítségével a 3D szemüveget viselő sebész előtt valósághű módon, a térben is megjelennek a belső szervek, és érzékelhetővé válik a mélység is – magyarázta dr. Wéber György, a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója annak kapcsán, hogy az intézet skill tréningjén résztvevő rezidenscsoport is kipróbálhatta ezt a legmodernebb technikát a közelmúltban. A laparoszkópiában a 3D technológia jelenti a jövőt, ezért fontos, hogy testközelből megismerjék a leendő szakorvosok – hangsúlyozta dr. Wéber György, hozzátéve, hogy készségfejlesztésre is nagyon hasznos, megkönnyíti a műtéti és varrási technika elsajátítását. A 3D-s eszközt az igazgató kezdeményezésére egy német cég bocsátotta az intézet rendelkezésére egy átmeneti időre, így két, a kötelező egyhónapos skilltréningen részt vevő rezidenscsoport is kipróbálhatja az intézet Herceghalmon lévő „George Berci” Sebészeti Gyakorló és Kutató Laboratóriumában.  

Galéria

6kép

Az őszi herceghalmi skilltréningek résztvevőit emellett a műtét előtti bemosakodás gyakorlásában is egy korszerű műszer segíti, mely megmutatja, hogy valóban alapos volt-e kézmosás. Ezt a kezüket a készülékbe téve tudják ellenőrizni a hallgatók. A tökéletesen tiszta kéz esetében a kézről készült felvétel zöld színű lesz, ha valahol mégsem lett maradéktalanul tiszta a bőr, ott piros foltok jelennek meg a felvételen. Dr. Wéber György azt mondja, ezzel is az alapos kézmosás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, aminek szükségességét mutatja, hogy a legutóbbi teszten a 16 rezidensből ötnek nem sikerült elsőre jól bemosakodni. A készüléket a fejlesztő cég bocsátotta az intézet rendelkezésére, mely korábban egyébként is részt vett a tesztelési folyamatban.

Szintén a rezidensek egy csoportjának tartott workshopot az úttörőnek számító fluoreszcens festés műtéti hasznáról (flourescence guided surgery) a japán Masashi Yoshida sebészprofesszor szeptember végén. A rövid elméleti bevezető után különböző időtartamú bélkirekesztést és -rezekciót mutatott be, mely során indocyanine green fluorescens (ICG) anyag használatával ellenőrizte az adott bélszakaszok, illetve elkészített bélösszeköttetések vérkeringését. A vénás injekcióval beadható kontrasztanyag segítségével a sebész műtét közben gyorsan és egyértelműen meggyőződhet arról, hogy egy bélszakasz elhalt-e, ki kell-e vágni, vagy életképes. Ahol van vérkeringés, ott a beadott anyagnak köszönhetően színes lesz a bélszakasz képe az infralámpa alatt. A bemutató során megtörtént egy új kontrasztanyag, a látható tartományban lévő fluoreszcein használata is. A tanfolyam célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az ICG vizsgálat jelentőségére, bemutassa a technikáját és megtanítsa intraoperatív kivitelezését – mutatott rá dr. Wéber György.

A Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet egyhónapos „skill tréning” tanfolyama minden manuális szakmában (akik a sebészet bármelyik ágát gyakorolják) dolgozó rezidens számára kötelező. Dr. Wéber György kiemelte, az intézet Nagyvárad téri épületében és herceghalmi központjában megvalósuló képzések során arra törekednek, hogy a kötelező programokon túl minél több újdonságot, a szakma csúcslehetőségeit is bemutassák a leendő szakorvosoknak.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.