Több mint ötszázan vettek részt az Asklepios Campus Hamburg (ACH) és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar közös képzésének 10. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, amellyel egyben megnyitották az új tanévet is.

Az ünnepélyes tanévnyitón a két intézmény vezetősége együtt köszöntötte azokat a hallgatókat, akik az egyedülálló oktatási modell keretében a budapesti elméleti képzés után tanulmányaikat a hamburgi campuson folytatják. A szeptember 21-én Hamburgban megrendezett ünnepségen a Semmelweis Egyetem részéről dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója, dr. Ligeti Erzsébet, az Élettani Intézet igazgatóhelyettese, a Molekuláris Orvostudományi Doktori Iskola vezetője, dr. Mócsai Attila, a Külföldi Hallgatók Titkárságának igazgatója és dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője vettek részt.

Dr. Merkely Béla rektor távollétében dr. Müller Veronika mondott beszédet, és tolmácsolta a rektor gondolatait. Mint emlékeztetett, 10 évvel ezelőtt nagy tervekkel indították útjára ezt a közös képzést, a mostani évforduló pedig azt bizonyítja, hogy kitartással és hittel a legkomolyabb célok is megvalósíthatók. Semmelweis Ignác e tekintetben is példaképül szolgálhat számunkra – emelte ki. Mint rámutatott, Semmelweis egész életében hű maradt orvosi esküjéhez, vállalt kötelezettségeihez, akkor is kitartott elvei mellett, amikor mindenki más szembefordult vele, és állításait tudománytalannak minősítették. Az egyetem hallgatóit, dolgozóit és mindazokat, akik most kezdik orvosi tanulmányaikat, Semmelweis Ignác öröksége kell, hogy vezesse az egyetem falain belül és kívül is, minden tettükben, gondolatukban, egész pályafutásuk során – hangsúlyozta dr. Müller Veronika. Az egyetem oktatói pedig a képzés során mindent megtesznek azért, hogy hallgatók az orvostudományokban jártas, a gyakorlati, klinikai ismereteket alkalmazni kész kiváló szakemberekké váljanak, akik nemzetünk, történelmünk és értékeink megőrzéséért, egészségünk javításáért készek és képesek tenni – tette hozzá.

Az igazgató kitért arra is, hogy a Magyarországon tanult német orvosok a legerősebb összekötő kapcsot jelentik a német-magyar akadémiai és tudományos együttműködések fejlesztésében. Az itt végzetteket várja vissza az egyetem szakképzésekre, doktori képzésre, majd később kutatócsoportokba, kutatási és innovációs együttműködések megvalósításához.

Galéria

9kép

A tanévnyitóval egybekötött rendezvény lehetőséget adott arra, hogy a hallgatók és hozzátartozóik, oktatók és nem oktatók együtt ünnepelhessék a Semmelweis Egyetem és az Asklepios Campus Hamburg közötti sikeres és Európában egyedülálló mintaként szolgáló együttműködés tízéves fennállását.

Az ACH német nyelvű jubileumi beszámolója ide kattintva olvasható.

Szlovák Judit, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Asklepios Campus Hamburg

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.