Híres filmeket és filmcsillagokat megidéző hangulattal várják a szervezők az elsőéveseket október 18-án a 49. Semmelweis Gólyabálon. Az eseményt rendező Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) a félévszázados jubileumra készülve kutatást kezdett az egyetemi gólyabálok történetéről.

Az utolsó nem „Semmelweis” gólyabál 1969. november 6-án volt, éppen egy nappal azelőtt, hogy az egyetem felvette Semmelweis Ignác nevét. A helyszínt akkoriban még a Műszaki Egyetem E épülete adta, ahol két együttes játszott: az Atlasz és a Premier – derül ki az IÖCS által összegyűjtött, az Orvosegyetem újságban megjelent beszámolók egyikéből. A büfében virsli és hideg ételek várták a gólyákat, akik a KISZ-bizottságon kaphattak meghívót 25 forintért. Az 1970-es bálon már Kovács Kati is fellépett, de a sör nem lehetett tökéletes, legalábbis az 1971-es beszámoló kiemeli, hogy abban az évben sokkal jobb volt. Az ekkori cikk ír a későbbiekben is többször említett teázóról, ami a „béke szigete” lehetett a buliban: kisterem, gyertyafény, halk zene és ingyen tea.

Régi és mai napig is élő szokás, hogy elvárás a báli viselet, bár az 1970-es beszámolóból azért kitűnik, hogy ezt változatosan értelmezték: „Békésen megfér egymás mellett a legújabb női divat valamennyi jellegzetes szélsősége: a trapéznadrág, a tunika-mellénnyel, az apródos jellegű miniruha »hétmérföldes« lakkcsizmával és az aranyosan tündöklő hasított maxiszoknya” – számol be az Orvosegyetem. 1972-ben Delhusa Gjon is a bál fellépője volt, egy évvel a Táncdalfesztiválon történt szereplése után. 1974-ben az archív beszámolók szerint a Közgazdasági Egyetem volt a helyszín, az 1976-os cikk szerint pedig abban az évben az akkoriban már sztár LGT és a Nautilus is koncertezett a bálon.

Az 1976-os tudósítás egyébként jól mutatja, hogy a program egyes elemeiben máig őrzi a hagyományokat: „a bál nyitótánccal kezdődött. A palotás után tették le az esküt az egyetem gólyái, és ekkor váltak egyetemünk teljes jogú polgáraivá.” Ma már ez az eskütétel a tanévnyitón történik meg, de a hagyománynak megfelelően mind a mai napig a rektor, illetve az általa a gólyabálra delegált egyetemi vezető nyitó beszéde utáni szimbolikus koccintástól számítják a gólyákat Semmelweis Polgároknak – hangsúlyozta honlapunknak Kiss Boldizsár, az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) elnöke.

Az alábbi képeken a régi és az új fotók közötti válaszvonalat az egér gombját lenyomva tartva mozgathatja, de megtekinthetők a fotók önállóan is a képek alatti linkekre (régen, most) kattintva.

before
after

before
after

before
after

before
after

1977-ben már a helyszín is a mai volt: az akkor frissen elkészült Nagyvárad téri Elméleti Tömb. 1980-ban – mint a korabeli cikkből kiderül – a báli hangulatot a Hungária együttes pezsdítette fel, mely fél 12-kor kezdett zenélni. A tömeg fel és alá áramlott a koncert, a teázó és a zöld terem között, ahol Walt Disney rajzfilmeket vetítettek, mindenki azt hitte, a másik teremben biztosan jobb a program, jobb a hangulat – írta az Orvosegyetem beszámolója.

A gólyabál alapvető célja és funkciója mindig is ugyanaz volt, és Kiss Boldizsár nagyon fontosnak tartja, hogy egy tradicionális és elegáns eseményről van szó az egyetem életében, azzal együtt, hogy a zenét – ahogy az a beszámolókból is kiderül – mindig az adott kor közízléséhez igazítják. A bál mindig telt házas, ami napjainkban már több mint ezer elsőéves részvételét jelenti.

Galéria

8kép

Arról, hogy mikor volt a legelső gólyabál az egyetem jogelődeinek történetében, egyelőre nem sikerült hitelt érdemlő dokumentumot találni, de az biztos, hogy egy feljegyzés szerint 1957-ben már volt ilyen esemény – igaz akkor még persze nem Semmelweis néven futott. Az biztos, hogy az 1958. január 8-i egyetemi tanácsülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint szóba került a gólyabál bevétele, ami akkor négyezer forint volt – számolt be az IÖCS elnöke. 

2018-ban hollywoodi hangulat várja majd a gólyákat a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben. A „Bál az álomgyárban” fantázianevet kapott 49. Semmelweis Gólyabálon híres filmeket és filmcsillagokat megidéző hangulatot teremt az IÖCS, melynek több mint 200 instruktora már nyár vége óta dolgozik a háttérben. Idén a fő fellépő az Irie Maffia lesz.

Kiss Boldizsár kiemelte, IÖCS, mint önálló szervezet 1989-ben alakult, és azóta, vagyis csaknem harminc éve, az egyik legnagyobb feladatuk a gólyabál tradíciójának fenntartása, a rendezvény megszervezése. Instruktorok egyébként már a rendszerváltás előtt is voltak, de nem önálló szervezeti formában, hanem a KISZ alá tartozva láttak el hasonló szervezési feladatokat –tette hozzá.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Archív fotók forrása: Instruktor Öntevékeny Csoport

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.