a Semmelweis Egyetem
80 nap
4 óra
49 perc
27 mp

A szingapúri Proxymm International LLP. és a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának szervezésében második alkalommal érkeztek fülöp-szigeteki orvosok rövid fizetős szakmai továbbképzésre a Semmelweis Egyetemre, ezúttal a belgyógyászat területén.

Májusban a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán rendeztek fülöp-szigeteki orvosok számára továbbképzést, szeptemberben pedig három turnusban hatvan belgyógyász, endokrinológus, kardiológus és nefrológus érkezett a II. Sz. Belgyógyászati Klinikára, hogy átfogó képet kapjanak a magyar egészségügyi rendszerről, a Semmelweis Egyetemről és a klinika tevékenységéről. A látogatók részt vettek egy háromórás szakmai előadáson és egy klinikabejáráson is, amit Dr. Igaz Péter igazgató megbízásából Dr. Somogyi Anikó egyetemi tanár állított össze.

A szakmai program keretében Dr. Sármán Beatrix beszélt a különböző életszakaszokban előforduló cukorbetegségről, beleértve a terhességi és az időskori diabéteszt. Dr. Firneisz Gábor előadásának témája a vesekárosodás késleltetése a 2-es típusú cukorbetegségben volt, Dr. Nagy Géza a diabéteszes lábápolásról és sporttevékenységről szólt, Dr. Nádasdi Ákos a cukorbetegség szerepét ismertette a zsírmáj kialakulásában, Herold Zoltán pedig a cukorbetegség és a kromograninok kapcsolatáról tartott előadást.

Galéria

5kép

Az előadásokat követően Dr. Pusztai Péter vezetésével a delegáció ellátogatott az endokrinológiai laborba, a járóbeteg onkológiára és kardiológiára, a gasztroenterológiai laborba, egy tudományos laborba és az intenzív osztályra, ahol a részlegek dolgozói megismertették a vendégeket az ott folyó tudományos és szakmai munkával.

A szingapúri szervező cég szeretné a programot a jövőben is folytatni, így a tervek szerint hat turnusban 120 fő fülöp-szigeteki orvos vehet majd részt továbbképzésen a II. Sz. Belgyógyászati Klinikán 2019 első felében.

Forrás: Dr. Vadlövő Judit, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.