A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján megrendezett Astigmia kurzusra az ország minden részéből érkeztek résztvevők, teljesen megtöltve a klinika tantermét. A tudományos jelleggel megszervezett tanfolyamot a 2018. július 1-jén életbe lépett 15/2018. (VI. 26.) sz.  EMMI rendelet tette szükségessé, melynek nyomán lehetővé vált a szaruhártya szabálytalanságát is korrigáló ún. tórikus műlencsék finanszírozása.

A továbbképzést dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a klinika igazgatója nyitotta meg. Előadásában az astigmia definíciójáról, felosztásáról, típusairól és a populációs adatokról beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg csak jól felkészült szemész szakorvosok ültethetnek be tórikus műlencsét, a tervezéshez a legmodernebb diagnosztikai eszközökre is szükség van; az új tervezési képletek javítják a műlencse-tervezés pontosságát és az eredmények jósolhatóságát. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján már évek óta rendelkezésre állnak a tórikus lencsék beültetésével kapcsolatos tapasztalatok és a modern diagnosztikai berendezések.

A kurzuson szó volt az indikációs körről, a tervezés legfontosabb szempontjairól, a műtét során alkalmazott speciális technikákról, a várható eredményekről, valamint a maradék astigmia szerepéről. A témák közt szerepelt az is, hogyan kell kommunikálni a műtétre jelentkező páciensekkel, hogyan működnek az új optikai biometerek, melyek a legfontosabb rendelettel kapcsolatos teendők, milyen szabályokat és hogyan kell betartani. A tanfolyam megrendezését a Premed Pharma Kft. támogatta.

Forrás és fotó: Szemészeti Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.