Magyar tudomány kategóriában Prima díjazott lett dr. Sótonyi Péter rector emeritus, Széchenyi-díjas orvos, az igazságügyi orvostan neves kutatója, az MTA rendes tagja. Ez azt is jelenti, hogy a tudományos területen ő a 2018-as Prima Primissima díj egyik jelöltje.

A Hőgyes-emlékéremmel és Corvin-lánccal is kitüntetett dr. Sótonyi Péter az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet igazgatója (1992-2003), az Általános Orvostudományi Kar dékánja (1998-2000) és 2000-2003-ig az egyetem rektora volt. A Semmelweis Egyetem Doktori Iskola és a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program alapító elnöke, több egyetem díszdoktora – áll méltatásában. Főbb érdeklődési területe a forenzikus patológia és az új morfológiai módszerek lehetőségei az igazságügyi orvostan gyakorlatában. Korábbi interjúnk dr. Sótonyi Péterrel itt olvasható, a Semmelweis Egyetem, ami összeköt című videósorozat vele készült része pedig itt tekinthető meg.

Idén tizenhatodik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat, amelyre tavaly óta határon túli magánszemélyek, illetve alkotóközösségek is jelölést kaphatnak. Primákat idén is tíz kategóriában választottak, a teljes lista ide kattintva érhető el. Minden kategóriában három díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kibővített elnöksége közülük fogja kiválasztani titkos szavazással a Primissimákat, minden területről egyet. Emellett idén is SMS szavazással dől el, hogy ki lesz a közönségdíjas. Szavazni szeptember vége és december eleje között lehet majd. A szavazás részletei rövidesen elérhetőek lesznek a díj weboldalán és a Prima Primissima Facebook-oldalán. A Junior Prima díjakkal a fiatalokat, míg a megyei Prima díjakkal a helyi kiválóságokat ismeri el.

A magyar tudomány kategóriában dr. Frei Zsolt asztrofizikus, dr. Hamza Gábor jogtudós, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja és dr. Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi tanár közül választják meg az idei Prima Primissimát.

Az idei díjazottakkal együtt immár 480-an részesülhettek az elismerésben, a kiválóságok alkotómunkáját, tehetségük fejlesztését eddig összesen 4 milliárd forinttal támogatta a Prima Primissima Alapítvány – olvasható a díj honlapján.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.