25 éve minden nyáron a világ nefrológusainak központjává válik a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája, ahol ezúttal is 21 ország szakemberei jelentek meg az egyhetes Budapesti Nephrológiai Iskolán (Budapest Nephrology School, BNS), a mára világszerte ismert nemzetközi továbbképző programon.

Az idei továbbképzés több szempontból is különleges: 30 éves az iskola alapítója, a Magyar Vese-Alapítvány és 200 évvel ezelőtt született Semmelweis Ignác, akiről az előadások közt is megemlékeztünk – mondta dr. Rosivall László egyetemi tanár, az alapítvány, illetve BNS létrehozója. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 25 év alatt 171 nemzetközi előadó vett részt a veseiskolán, köztük a szakma legnagyobbjai; a hallgatók pedig 68-ot országot képviseltek.

Galéria

8kép

A nemzetközileg elismert és akkreditált továbbképzés olyan szellemi műhely, ahol a hallgatók a nefrológia elismert személyiségeitől tanulhatnak és új szakmai kapcsolatokat is építhetnek a világnagyságokkal, illetve egymással – mutatott rá dr. Rosivall László. Az idei program egyik kiemelt témája volt a só- és vízháztartás újonnan leírt sajátosságai, melyek következtében nem csak a tankönyveket kell újra gondolnunk, de a terápiákat is. Hasonló fejlődés, illetve változás zajlik a transzplantáció terén is – foglalta össze a főszervező. Az előadók között olyan véleményformáló szakemberek szerepeltek, mint az ERA-EDTA elnökei, Andrzej Wiecek (Lengyelország), Francesco Locatelli (Olaszország), illetve Jens M. Titze (Szingapúr/Németország), valamint Mark D. Okusa (USA) kutatók, oktatók.

Dr. Rosivall László hozzátette, hogy idén még egy kiemelkedő nemzetközi nefrológiai továbbképzőt rendeznek Budapesten, jövőre pedig – 1986 után – ismét Magyarország lesz a házigazdája az European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association, ERA–EDTA kongresszusának.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.