Hamza Sharipov orosz festőművész képeiből nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. Dr. Tímár József, a Doktori Tanács elnöke a megnyitón hangsúlyozta: első alkalommal szerepel külföldi művész a Szalonban, és reményét fejezte ki, hogy egy tradíció indulhat el. A művésszel Kontra Ferenc nagykövet, Magyarország első kazányi főkonzulja beszélgetett, dr. Haszanova Rita, a Tatár Egyesület elnöke tolmácsolt.

Dr. Tímár József a művészt bemutatva elmondta, Tatárföldön született, azóta is ott él és dolgozik, ennek ellenére munkái nem csak az Oroszországi Föderációban, hanem a környező országokban, köztük magyar galériákban is láthatók.

Hamza Sharipov úgy véli, egy festő népe genetikai emlékezetét hordozza, így számára a művészet mindig nemzeti, ami segít megőrizni a különböző kultúrák sajátosságait, ő maga igyekszik egy tatár festő szemével bemutatni a világot. Szólt róla, hogy a mai modern tatár festők a történelmi hagyományokhoz nyúlnak vissza, olyan témákat és motívumokat próbálnak papírra vetni, ami mindenki számára érthető. Mint fogalmazott, az egyszerűség szépségét szeretné bemutatni az embereknek. A kiállított művek egy része olajfestmény, más képek pedig a művészre jellemző intarziás technikával készültek. Az eredeti olasz intarziák falemezekből készülnek, ezt helyettesítette papírral: a kivágott papírlapokat ragasztja fel a vászonra – ismertette a folyamatot, hozzátéve, hogy a módszer előnye – amellett, hogy kreativitást igényel – az, hogy lehetővé teszi a felhasznált színek keverését. Ha például öt különböző színt használ, abból öt különböző, hangulatában is eltérő képet tud készíteni – fejtette ki.

Hamza Sharipov a magyarokat rokon népnek tekinti, a beszélgetés elején utalt a két nyelv közötti hasonlóságra is. Háláját fejezte ki, amiért a Szalonban is megmutathatja képeit.

Galéria

9kép

A kiállítás megnyitóján Tóth Viktor, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának frissen végzett hallgatója játszott zongorán, Deák Buba Balázs, aki szintén most végzett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kárán pedig egy Csajkovszkij darabot adott elő.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.