Harminc fiatal kutató, köztük a Semmelweis Egyetem két munkatársa, Bazsáné dr. Csuka Dorottya, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika tudományos munkatársa és dr. Szalai Bence, az Élettani Intézet tanársegédje nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Prémium posztdoktori kutatói programjának hároméves támogatását.

Az MTA Posztdoktori Program keretében meghirdetett Prémium posztdoktori pályázat célja, hogy nemzetközi szinten is jelentős eredményekkel és kimagasló színvonalú kutatási programmal rendelkező fiatalok számára lehetőséget biztosítson kutatási programjuk megvalósítására. A nyertes pályázók havi bruttó 600 ezer forintos támogatást kapnak, emellett dologi kiadásra, konferencia-részvételre, utazási és lakhatási költségekre is igényelhetnek támogatást kutatási tervük megvalósításához évente legfeljebb 2,4 millió forint értékben.

A Junior Prima díjas Dr. Csuka Dorottya nyertes pályázatának címe Az alternatív és lektinkomplement útvonalak aktiválódásának, szabályozásának szerepe vesebetegségekben, míg dr. Szalai Bence a G-fehérjéhez kapcsolt receptorok onkogén szerepének átfogó bioinformatikai analízise témában nyerte el a kutatási támogatást.

A 2018-ban meghirdetett pályázatra 150 érvényes pályázat érkezett: 55 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 49 a matematikai és természettudományok, 46 pedig az élettudományok területéről. A 2018. évi Prémium posztdoktori pályázat nyerteseinek listája az MTA oldalán olvasható.

Forrás: MTA

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.