A Fogorvostudományi Kar (FOK) kezdeményezésére az egyetemre látogatott a kínai Wenzhou Orvostudományi Egyetem delegációja. A négyfős küldöttséget dr. Shengwei Jin, a Wenzhou Orvostudományi Egyetem elnökhelyettese vezette. A vendégeket a Semmelweis Egyetem részéről dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes, dr. Gerber Gábor, a FOK dékánja, dr. Bartha Károly dékánhelyettes, dr. Farkasdi Sándor, az Orálbiológiai Tanszék PhD-hallgatója, valamint dr. Vadlövő Judit és Kovács Marianna a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának ügyvivő szakértői fogadták.

A delegációval érkezett továbbá dr. Xian Shen, a Wenzhou Orvostudományi Egyetem 2. Sz. kórházának igazgatóhelyettese, dr. Jinsong Liu, a Wenzhou Orvostudományi Egyetem fogászati intézetének dékánhelyettese, valamint Ms. Yiyi Lin, a nemzetközi iroda programmenedzsere.  A találkozót megelőzően, idén januárban dr. Gerber Gábor dékán és dr. Varga Gábor, a kar Tudományos Bizottságának elnöke Kínába látogattak dr. Jianfeng Ma a Wenzhou Orvostudományi Egyetem fogászati intézet dékánjának meghívására. A két dékán kari szintű együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, melyet a kínai delegáció mostani látogatásán az egész egyetemre kiterjesztettek.

A két egyetem közötti kapcsolatot szorosabbá teszi az is, hogy dr. Farkasdi Sándor 2015 nyarán együtt dolgozott dr. Jinsong Liuval az ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) Orálbiológiai Tanszékén, ahol a keményszöveti hisztomorfometriát sajátították el. Ezt követően dr. Farkasdi Sándor meghívást kapott a Wenzhou Orvostudományi Egyetemre, ahol egy héten át végzett kísérleteket dr. Jinsong Liuval és csapatával, valamint kezdeményezte a két egyetem közötti kapcsolat kialakítását, előkészítve így a magyar delegáció idei látogatását. A két egyetem közötti együttműködés szakmai alapjaként szolgáló első közös munkájuk eredménye az Applied Surface Science tudományos folyóiratban fog hamarosan megjelenni „Sustained release of zoledronic acid from mesoporous TiO2 layered implant enhances implant osseointegration in osteoporotic condition” címmel.

Galéria

13kép

A találkozón a delegációk kölcsönös bemutatkozását követően dr. Shengwei Jin, a Wenzhou Orvostudományi Egyetem elnökhelyettese és dr. Jinsong Liu, a Wenzhou Orvostudományi Egyetem fogászati intézetének dékánhelyettese mutatták be intézményeiket, majd dr. Vadlövő Judit tartotta meg előadását a Semmelweis Egyetemről. A beszámolókat követően dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes bemutatta a Semmelweis Egyetem kínai kapcsolatait különös tekintettel az elmúlt 10 év legfontosabb eredményeire. Két kiemelt kapcsolatról számolt be, amelyek 2016-ban a Sanghaji Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetemmel és a Northern Jiangsu kórházzal jöttek létre. Kiemelendő továbbá a Kínai Kórházszövetség és a Közép-Kelet Európai Kórházszövetség közötti megállapodás is, amelynek a Semmelweis Egyetem is tagja és dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes a társelnöke.

A megbeszélés során a kínai delegáció vezetője, dr. Shengwei Jin meghívta az egyetem vezetőit Kínába és elmondta, hogy elsősorban rövid távú hallgató- és oktatócserében lennének érdekeltek, ugyanakkor nagy érdeklődést mutattak a közös kutatási lehetőségek és a közös képzés megvalósítása iránt. Dr. Gerber Gábor dékán hangsúlyozta, hogy a két egyetem közötti együttműködés sikeresnek ígérkezik, amely annak köszönhető, hogy egy erős szakmai kapcsolat az alapja, melyet a hamarosan megjelenő közös tanulmány is alátámaszt. A felek kiemelték, hogy a PhD, valamint a rövid távú képzés lehetne az együttműködés következő szintje, viszont a közös képzés kialakításához több időre, tárgyalásra, valamint akkreditációra van szükség.

A találkozó végén dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes és dr. Shengwei Jin elnökhelyettes aláírták a Semmelweis Egyetem és a Wenzhou Orvostudományi Egyetem közötti együttműködési megállapodást.

Haszon Zsófia (forrás: dr. Vadlövő Judit) 
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Világ

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.