Megrendüléssel értesültünk róla, hogy dr. Kiss István professzor, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinika Geriátriai Tanszéki Csoport vezetője, 2018. május 11-én, életének 66. évében elhunyt. Dr. Kiss István a magyar hypertonia, nephrologia és geriátria szakterületének kimagasló egyénisége volt, és e szakterületeken maradandót alkotott. Szakkönyvei a magyar klinikai orvostudomány alapművei között szerepelnek.

Kiss István professzor a II. Sz. Belgyógyászati Klinikához végzése óta kötődött, 1977-1990 között klinikánkon dolgozott. 1990-től a Szt. Imre Kórházban dolgozott, 2011-től a kórház tudományos igazgatója, 2005-től a Belgyógyászati Szakmák Mátrix Intézetének létrehozója, intézetvezetője és a Nephrologia-Hypertonia Profil profilvezető főorvosa.

1991-ben védte meg kandidátusi értekezését. 2007-ben habilitált, majd 2008-ban nevezték ki a II. Sz. Belgyógyászati Klinika Geriátriai Tanszéki Csoport vezetőjének, 2010 óta volt egyetemi tanár.

Szakmai-közéleti tevékenysége kiemelkedő volt. A Magyar Hypertonia; Magyar Nephrologia és a Magyar  Gerontologiai és Geriátriai társaságokban számos vezető funkciót töltött be, 2017-től a Magyar Hypertonia Társaság tiszteletbeli elnöke volt.

Számos kitüntetése közül kiemelendő a Batthyány-Strattman emlékérem, MOTESZ-díj és több szakmai kitüntetés.

Iskolateremtő munkássága mindannyiunknak például szolgálhat.

Dr. Igaz Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.