22 éve foglalkoznak hemofíliás, vagyis vérzékeny betegek kezelésével az Ortopédiai Klinikán. Magyarországon itt végzik a legtöbb tervezett mozgásszervi műtétet, eddig közel 50 vérzékeny betegnél hajtottak végre térd-, boka- és csípőprotézis beültetéseket, az artroszkópos és egyéb kisebb ortopédiai műtétekkel együtt 112 beavatkozás történt a klinikán vérzékenyeknél – mondja dr. Bartha Lajos egyetemi adjunktus, az Ortopédiai Klinika térd artroszkópos részlegének vezetője. Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Hemofília Akadémiát, melynek keretében a klinikán élő műtéti közvetítéssel kísértek végig egy térd- és egy bokaízületi protézis beültetést, 18 nemzetközi sebész részvételével.

Hét éve minden évben megrendezik a Hemofília Akadémiát, ahová a kelet-európai országokból érkeznek orvosok. Idén közel százan vettek részt a rendezvényen, melynek keretében az Ortopédiai Klinikán élő közvetítéssel végeztek el egy térd-, és egy bokaízületi protézis műtétet. Az operációt Pierre Luigi Solimeno világhírű professzor közvetítette. A boka protézis a nem vérzékeny betegeknél is ritka beavatkozás, ezt dr. Kocsis György, a térdműtétet pedig dr. Bartha Lajos végezte. Az élő workshopon 18 nemzetközi ortopéd-traumatologus szakorvos vett részt.

A hemofília egy veleszületett véralvadási rendellenesség, a betegek szervezetéből hiányzik valamelyik véralvadási faktor, ennek következtében sérülések alkalmával hosszabb ideig véreznek. Elsősorban ízületben, izomban illetve a lágyrészekben fordulnak elő vérzések, aminek sokszor mozgásszervi következményei vannak – hívta fel a figyelmet dr. Bartha Lajos, hozzátéve, ha ezek a betegek nem kapnak megfelelő kezelést, súlyos ízületi károsodások és ún. következményes mozgászavar alakulhat ki náluk. A térd az egyik leggyakrabban bevérző ízület – mondja az adjunktus. A vérzés már 2 és 9 éves kor között elpusztítja a porcfelszíneket, kontraktúrák és durva tengelyeltérések, később merev ízület jön létre, amit újra mozgóvá kell tenni – magyarázza dr. Bartha Lajos. A hemofíliás betegek között sokan 29-30-35 évesen úgy kerülnek a műtőbe, hogy már nem tudnak járni, de a helyzet a jövőben javulhat, mivel a terület gyorsan fejlődik – hangsúlyozta. Egészen fiatal kortól a hiányzó véralvadási faktorok pótlásával elkerülhető, hogy az ízület károsodjon – mondja a szakember, hozzátéve, hogy Magyarországon nagyon jó a hemofíliás betegek hematologiai ellátása.

Az Ortopédiai Klinika rendelkezik Magyarországon a legnagyobb sebészeti gyakorlattal a hemofíliás betegek ellátásában. 22 éve foglalkoznak ilyen betegekkel, 20 éve már nagyízületi (térd és csípő) protézis műtéteket is végeznek, az utóbbi két évben pedig lehetővé vált a vérzékenyek bokaprotetizálása is – ismerteti az adatokat dr. Bartha Lajos. Ezeket a betegeket a műtét után még hosszú ideig figyelni kell, folyamatosan ellenőrzik a faktorszintjüket, figyelik az esetleges vérzéseket.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.