Családtagjai, munkatársai és orvoskollégák köszöntötték a születésnapja alkalmából rendezett tudományos ülésen dr. Körner Annát, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docensét, gyermekdiabetológust.

Dr. Szabó Attila, a klinika igazgatója köszöntőjében személyes emlékeket idézett fel dr. Körner Annáról, majd elmondta, az 1975 óta a klinikán dolgozó gyermekdiabetológus hazai és nemzetközi körökben egyaránt ismert és elismert szakember. Hozzátette: bár fiatal orvosként szigorúnak látta, az évek múlásával rájött, erőskezűsége sokkal inkább következetességből, és a beteg gyermekekért való határtalan odaadásból fakad.

Dr. Arató András, a klinika igazgatóhelyettese Egy élet a diabéteszes gyermekekért címmel ismertette dr. Körner Anna családi hátterét, életútját, felidézte a gyermekdiabetológus legkorábbi tudományos munkáit, melyek 1971-ben és 73-ban jelentek meg az Acta Physiologica Hungaricában. Szólt arról, milyenek voltak a mindennapok és a szakmai munka az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán ebben az évtizedben. Kiemelte, bár az egyetemi docens elsősorban a betegekkel szeret foglalkozni, tudományos pályafutása is jelentős. 1986-ban Svédországban dolgozott dr. Anita Aperia gyermekgyógyász szakorvos mellett, ahol 1999-ben PhD-fokozatott szerzett.

Dr. Körner Anna 1987-ben lett egyetemi adjunktus, majd 2006-ban habilitált, egyetemi docens lett. Aktívan részt vett a TDK-képzésben, számos díjazott hallgatója van, 2007-ben pedig Kiváló Tudományos Nevelői címmel is megtisztelték – emelte ki az igazgatóhelyettes.

Dr. Lucay Andrea adjunktus A hyperinzulinizmusos hypoglycaemia „a fordított diabetes” címmel tartott előadásában elmondta, a címben szereplő „fordított diabétesz” elnevezés egy kis páciensüktől származik, aki, amikor megtudta, hogy létezik olyan beteg, akiben sok inzulin kering, azt mondta, hogy akkor neki fordított diabétesze van. Dr. Lucay Andrea ezzel a betegséggel a dr. Körner Anna által vezetett Diabétesz Osztályon ismerkedett meg hallgató korában. Elmondta, 2016 óta egyre több a hyperinzulinizmusos hypoglycaemiában szenvedő páciensük, jelenleg 11 ilyen betegük van. Előadása további részében a betegség természetrajzát, a diagnózis útját és a kezelési lehetőségeket ismertette.

Dr. Madácsy László, a klinika önkéntes segítője Megelőzhető a gyermekkori diabétesz? címmel tartott előadásában elsőként ismertette a II-es típusú gyermekkori diabétesz prevenciójának alappilléreit, majd előadása nagyobb részében az I-es típusú cukorbetegség megelőzésére irányuló kutatásokról számolt be.

Elmondta, idén januárban zárult egy 12 évig tartó nemzetközi vizsgálat, ahol a genetikai kockázatot mutató csecsemők táplálását módosították. A gyerekeket két csoportra bontották, az egyik csoport tehéntej tartalmú tápszert kapott az anyatejes táplálás mellett, a másik csoportban pedig casein tartalmú tápszerrel egészítették ki az anyatejet az első 6-8 hónapban. A vizsgálatból kiderült, nem volt szignifikáns különbség a két csoport között az 1-es típusú diabétesz kialakulásában. Dr. Madácsy László ismertetett még egy tanulmányt a szekunder prevenciós lehetőségek közül. A nikotinsavamid kezelés vizsgálata öt éven keresztül zajlott, ám az előzőhöz hasonlóan a megelőzésben nem mutatott eredményeket. Ugyanakkor kiderült, a vizsgálat sok fontos adatot tett hozzá az I-es típusú diabétesz természetrajzához. Végezetül két friss közlésről számolt be, melyek alapján úgy tűnik, az őssejt lehet az új út az I-es típusú diabétesz végső prevenciójában és kezelésében is.

Dr. Tóth-Heyn Péter egyetemi docens, a klinika igazgatóhelyettese A szülő és pedagógusedukáció fontossága a gyermekkori I-es típusú diabétesz gondozásában című prezentációjában kiemelte, a sikeres diabétesz kezelés kulcsa a jól tervezett és célzott edukációs program. A célközönség szerinte a gyerek, illetve a kamasz, a szülő, a nagyszülő, a pedagógusok, a gyerektársak, a párkapcsolati partner, de tulajdonképpen az egész társadalom. Nehézség, hogy az emberek fejében gyakran zavar van a II-es és az I-es típusú cukorbetegség közötti különbségekről, a szülők pedig egyfelől tájékozatlanok, másfelöl „túlképzettek” az interneten való böngészésnek köszönhetően. Az egyetemi docens elmondta: nemzetközi ajánlások szerint interdiszciplináris edukációs teamre van szükség, amely azonos elvek és célok mentén kommunikál. A cél a többi között az, hogy a szereplőknek legyen tudása és gyakorlati készsége az  önálló betegellátáshoz és a krízishelyzetek megoldásához, továbbá fontos felhívni a figyelmet az életmódváltás jelentőségére.

Hozzátette, a szülők és gyerekek felkészítésén kívül a pedagógusedukáció is kiemelten fontos, hiszen 25 év alatt megháromszorozódott a gyermekkori diabétesz gyakorisága, vagyis megháromszorozódott az esélye annak, hogy a pedagógus diabéteszes diákkal találkozzon az osztályában. Továbbá egyre nagyobb arányban érintettek a hat év alatti gyerekek, vagyis az óvónők képzésére is nagyobb figyelmet kellene fordítani.

A tudományos ülés zárásaként az ünnepelt köszönetet mondott a résztvevő kollégáinak, elárulta, rendkívül meghatódott a sok jelenlévő ismerős és barát láttán. Életútját, szakmai pályáját értékelve elmondta, kicsit simulékonyabb természettel talán máshogy alakult volna a karrierje, mégsem bánja, hogy mindig kimondta, amit gondolt.

Haszon Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.