Dr. Rosivall László egyetemi tanár, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke ünnepélyes keretek között aláírta a megállapodást az Alma Mater Europea maribori központjában szervezett Nemzetközi Tudományos ülés alkalmával, melynek értelmében a Maribori Egyetem fő klinikai épületének bejárata elé kerül Semmelweis Ignác bronz mellszobra, melyet az elismert szobrász, Paulikovics Iván készít.

A szobor gipsz modelljének életnagyságú képe része volt az European University Bridges program kiállításának, melyen Gaberi híres szlovén szobrait állították ki. A képen a kiállítás megnyitója, a háttérben a Corvinus Egyetem központi épületének déli végénél található Gaberi-szoborral, melyet nemrég avattak fel Budapesten.

A képen balról jobbra az Alma Mater Europea rektora, Ludvic Toplak, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora, Rosivall László, a független Szlovén állam első miniszterelnöke, Lojze Peterle, a jelenlegi köztársasági elnök, Borut Pahor és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke, Félix Unger látható, amint a kiállítást hivatalosan megnyitják. Az eseményen számos ország nagykövete, többek között Szilágyiné Bátorfi Edit is részt vett. Rosivall professzor előadása nagy érdeklődést váltott ki az „All about people: Challanges for science and education” tudományos konferencia nemzetközi hallgatói között. Bemutatta, hogy Semmelweis élete, munkássága és eredményei örök tanulságokat hordoz, melyek a kutatóknak és az oktatóknak egyaránt hasznos lehet. A szobor felállítására az anyák megmentője születésnapján kerül majd sor.

2015-ben, Semmelweis halálának 150. évfordulóján a Rosivall László professzor ötletére készült bronzszobrot Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel Teheránban. Idén, születésének 200. évfordulóján a hivatalos Semmelweis-emlékév alkalmával pedig számos országban kerül majd sor szoboravatásra Japántól Kanadáig, Lengyelországtól Szlovéniáig.

Dr. Rosivall László

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.