Szombaton elhagyhatta a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát a Dabas 16 éves labdarúgója, aki január végén, meccs közben kapott infarktust. Hét újjáélesztést követően került az egyetemre, ahol további négy alkalommal kellett visszahozni őt a klinikai halál állapotából. Mint kiderült, ritka, veleszületett koszorúérfejlődési rendellenesség állt az infarktus hátterében. Húsz nappal a többszöri sikeres újjáélesztés után engedték haza.

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a klinika igazgatója elmondta, hogy az újjáélesztések után elvégzett szívkatéteres vizsgálat során derült fény a ritka, veleszületett koszorúérfejlődési rendellenességre, ami miatt a sportolót még aznap meg kellett operálni. A műtét során a nyomás alatt szinte összezáródott koszorúér-szakaszt eltávolították, majd a koszorúeret új helyen egyesítették a főverőérrel, aminek köszönhetően a beteg állapota stabilizálódott – ismertette az esetet Dr. Merkely Béla. Az operáció után két nappal levették a műszívről, pár nappal később pedig lélegeztetőgépre sem volt szükség, most pedig, három hét elteltével a sportoló hazamehet – összegezte. Hozzátette, hogy hasonló műtétet még sosem végeztek a klinikán, az operációt végző profilvezető szívsebésznek, Dr. Hartyánszky István egyetemi docensnek kellett megoldást találnia a ritka rendellenesség kezelésére.

A futballista két hónap múlva szív-CT-, valamint MR-vizsgálaton fog átesni, ezt követően derül majd ki, hogy megfelelő rehabilitáció után visszatérhet-e a versenysporthoz.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.