Idén Budapesten rendezték meg a fiatal, fogászati radiológia iránt érdeklődő orvosok Junior Meetingjét. A Dento-Maxillo-Faciális Radiológia Európai Akadémiája (EADMFR) 2014 óta minden évben megrendezi konferenciáját, idén a Fogorvostudományi Kar Orális Diagnosztikai Tanszéke adott helyszínt az úgynevezett hands-on szekciónak, ahol különböző gyakorlati feladatokon keresztül szerezhettek hasznos tapasztalatokat a résztvevők – mondta dr. Szabó Bence Tamás, a tanszék munkatársa, a konferencia egyik szervező tagja.

Minden Junior Meeting során van hands-on kurzus, ami három részből tevődik össze. Az Orális Diagnosztikai Tanszék egyik szemináriumi termében különböző két- és háromdimenziós radiológiai képanyagokat, CBCT és MR-képeket elemezhettek, illetve ritka betegségek diagnózisait kellett a résztvevőknek felismerniük, majd saját mobiltelefonjukról kiértékelhették, hogy valóban jó diagnózist adtak-e. Az ultrahangos hands-on résznél két vizsgáló helyiségben lehetőség nyílt egymás vizsgálatára is a fej-nyaki régióban. A harmadik teremben nyelésfunkció-vizsgálatot, illetve hangképzési zavarokat mutattak be az érdeklődőknek – ismertette a programot dr. Szabó Bence Tamás, hozzátéve, hogy a visszajelzések nagyon pozitívak voltak, rendkívül hasznos tapasztalatokkal távoztak a résztvevők.

A négynapos konferenciára a világ minden részéről érkeztek, több mint 17 nemzetiség vett részt. A rendezvény fő helyszíne a Verdi Grand Hotel volt, ahol a résztvevők bemutathatták tudományos munkájukat, néhány előadónak lehetősége nyílt arra is, hogy saját országának fogászati radiológiai képzésrendszerét bemutassa. Szó volt még a többi között statisztikai alapismeretekről, pácienst érő dózis értékekről, illetve a hands-on rész háttéranyagát mutatták be az előadók – mondta dr. Szabó Bence Tamás, aki köszönetét fejezte ki a helyszín biztosításáért a Fogorvostudományi Kar Oktatási Igazgatóság és az Orális Diagnosztikai Tanszék vezetőinek.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem

Galéria

5kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.