A Budapesti Történeti Múzeum különleges akciója keretében kedvezményes programokat kínál a Semmelweis Egyetem minden munkatársának és hallgatójának az alábbi januári kulturális programokra.

 

Belépődíjak:

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a kiállításnál nincs feltüntetve a díjtalan belépés, abban az esetben az állandó kedvezmények érvényesek a jegyváltásra.

ÁLLANDÓ KEDVEZMÉNYEK:
Semmelweis diákjegy: 600 Ft
Semmelweis dolgozói jegy: 1200 Ft
6 év alatti gyermek: díjtalan

 

Vármúzeum

HITRE, TUDÁSRA: A PIARISTÁK ÉS A MAGYAR MŰVELŐDÉS

időszaki kiállítás
Nagyszabású művelődéstörténeti kiállítás a 400 éves piarista rendről

Kurátor: dr. Koltai András, történész
A kiállítás megtekinthető:  2018. február 25-ig
Ajánló: A 2017-es év a piarista rend többszörös jubileumának az éve. 400 évvel ezelőtt, 1617-ben hagyta jóvá V. Pál pápa a szegény sorsú gyermekek tanítására, teljesebb életre nevelésére vállalkozó szerzetesrend alapítását, s az alapító Kalazanci Szent Józsefet 250 éve, 1767-ben emelték a szentek sorába. Ugyancsak idén, 2017-ben ünnepeljük a budapesti Piarista Gimnázium alapításának 300 éves évfordulóját is.
A kiállítás a budapesti piarista oktatás 300 éves múltjára és mai szerepére egyaránt felhívja a figyelmet bemutatva a piarista rend jelenlegi és egykori tevékenységét az oktatás, a tudomány és a kultúra különböző területein, mindezt több mint 450 műtárgy és dokumentum révén.

 

Kapcsolódó Programok: 

– Kurátori tárlatvezetések péntek délutánonként
A kiállításon minden pénteken 15 órai kezdettel tárlatvezetést tartanak a kiállítás kurátorai: Koltai András, Rákossy Anna és Baranya Péter. A tárlatvezetésen való részvétel a múzeumi belépőjegy megváltásával lehetséges.
Kérjük, regisztráljon előtte a kapcsolat@mail.btm.hu email címen péntekenként 11. 00 óráig!

– A Százgyökérű szív
összművészeti előadás Sík Sándor műveiből
Időpont: 2018. január 19. (péntek) 19.00
Összeállította és rendezte: Dóczy Péter
Zene: Krulik Zoltán, Szathmáry Melinda, Szemerédi Bernadett
Szereplők:
Sík Sándor – Dóczy Péter
Sík Sándor lelke, belső hangja – Szemerédi Bernadett
Sík Sándor édesanyja, Szűz Mária – Jónás Gabriella
Énekmondók: Krulik Zoltán, Szathmáry Melinda

Ajánló:
Sík Sándor egykori piarista tartományfőnök, Kossuth-díjas költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár, akadémikus a 20. század legjelentősebb vallásos szellemű lírikusainak egyike volt. 1963-ban hunyt el. Az összművészeti előadásban prózai részek, mozgásszínházi elemek, és Sík Sándor legszebb, és egyben bensőséges hangvételű versei váltakoznak Krulik Zoltán (Makám), Szathmáry Melinda (Eclectica), és Szemerédi Bernadett megzenésítésében.

 

HADIFOGOLY MAGYAROK A NAGY HÁBORÚBAN (1914–1918)
Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig
A kiállítás megtekinthető: 2018. január 28-ig
A kiállítás alkotói: dr. Margittai Gábor és Major Anita

Ajánló:
Kevés olyan család van a Kárpát-medence magyarságának soraiban, melyet ne érintett volna a hadifogság valamilyen formája az első világháború kapcsán.
A kiállítás a magyar művelődéstörténetben először dolgozza fel reprezentatív módon a fogolykérdés legfontosabb stációit, valamint célja a történelmi Magyarországon működtetett osztrák – magyar fogolytáborok történetének, problémáinak feldolgozása is – Ostffyasszonyfától Kenyérmezőn át a hírhedt csóti leszerelőtáborig, amelynek területén saját katonáink likvidálása is folyt. A tárlat alkotóinak megközelítése ember – és sorsközpontú: tizennyolc fogolysorson keresztül mutatják be, mit jelentett lágerlakónak lenni a nagy háborúban, valamint azt is, hogy az első világégés hadifogsága valójában a „táborok évszázadának” nyitánya volt.

 

SZABADEGYETEMI ELŐADÁS:

– Hadifogoly magyarok a nagy háborúban (1914–1918)
Időpont: 2018. január 17. (szerda) 17.00

Dr. Margittai Gábor előadása
Az előadáson a részvétel ingyenes.
 
– Középpontban a középkor – A MÚLT ÉVI KÖZÉPKORI RÉGÉSZETI ÁSATÁSOK ÚJDONSÁGAI
Metszettári kiállítótér
A kiállítás megtekinthető: 2018. január 28-ig
Kurátorok: Nyékhelyi Dorottya, Terei György

Ajánló:
A BTM Vármúzeum Középkori Régészeti Főosztálya múlt évben rendezte meg először – hagyományteremtő szándékkal – retrospektív kiállítását, mely az előző év középkori régészeti ásatásainak legizgalmasabb újdonságait tárta a látogatók elé. A sorozat folytatódik, idén is tájékozódhatnak az érdeklődők a 2016 – os év legérdekesebb régészeti leletei felől.

 

– 1 hónap – 1 tárgy – 1 régész

Ajánló:
2017. októberében indította 1 hónap, 1 tárgy, 1 régész című sorozatát a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma.
A múzeum régészei végzik az összes régészeti feltárást Budapesten, ezen belül a Vármúzeum munkatársai a középkori kutatásokat. Az ezek során előkerült tárgyi emlékek a Vármúzeumba kerülnek.
A sorozat célja, hogy a régészek – az általuk legérdekesebbnek ítélt leleteken keresztül – megismertethessék szakmájuk szépségét és jelentőségét az érdeklődőkkel. Az általuk választott, kiemelt tárgyak mindegyikéhez egy-egy érdekfeszítő történet kapcsolódik, mely a tárgy történetén kívül a régész tárgyhoz fűződő személyes viszonyáról is mesél.
Az 1 hónap, 1 tárgy, 1 régész sorozat a műtárgyak mögött az embert is megmutatja, aki nyomoz, kutat, ás, keresi a múlt kapcsolódását a jelenhez, és választásával valami olyat ajánl a látogatóközönség figyelmébe, mely kifejezetten izgalmas, s benne az egyéni történet a tényekkel alátámasztott, történeti tudással ötvöződik.
A kiállított tárgyaknak a középkori kert egykori része, a mai Királypince ad helyet hónapról hónapra.
Januárban Benda Judit régész ismerteti meg az érdeklődőket egy Santiago de Compostelából származó Zarándokjelvény történetével. A tárgy január 9-től tekinthető meg.

 

Aquincumi Múzeum

Állandó kiállítások:

RÓMA AQINCUMBAN

AQUINCUMI LÁTVÁNYRAKTÁR
ATTRAKCIÓELEMEK A PANNÓNIA PROVINCIA PROGRAM JEGYÉBEN

AGYAGBÓL GYÚRT TÖRTÉNELEM – A KERÁMIA SZEREPE AQUINCUM RÓMAI KORI ÉPÍTÉSZETÉBEN
(Tegularium)

Az Aquincumi Múzeum állandó kiállításairól bővebben ezen a linken tájékozódhat.

 

Kiscelli Múzeum

AJÁNDÉK
Ajándékozzon élményt szeretteinek! A múzeum ajándékboltjában kapható kupon épületsétára, játékos családi vezetésekre, állandó és időszaki kiállítások megtekintésére váltható be a 2018-as év folyamán.

Időszaki kiállítások:

 

LÁMPA! EGY DESIGN IKON A KORTÁRS MŰVÉSZET FÉNYÉBEN
Kiscelli Múzeum Oratórium
A kiállítás megtekinthető: 2017. február 8-ig (meghosszabbítva)
Kurátor: B. Nagy Anikó (Fővárosi Képtár), Ingo Claus

Ajánló:

A tárlaton jelentős nemzetközi alkotók vad, energikus, ironikus újraértelmezései láthatóak az ikonikus Bauhaus lámpáról.
A válogatásban magyar munkák, többek között Batisz Miklós, Farkas Anna, Forgács Péter, Lakos Dániel és Szabó Eszter erre az alkalomra készített lámpa-átiratai is szerepelnek.
A designtörténeti mérföldkőnek számító 1924-es tárgyat és a kortárs értelmezéseket a Kiscelli épület egykori tulajdonosa, Schmidt Miksa bútorgyáros által megrendelt, lámpaterveket ábrázoló akvarellsorozattal együtt mutatjuk be. Az osztrák és a magyar polgári lakáskultúrába leszivárgó ízlésvilágot bemutató 1910-es, 1920-as évekbeli látványrajzok kiemelik, ellenpontozzák a WA 24 merész újszerűségét.
A mintegy 50 asztali és mennyezeti lámpát, falikart és csillárt ábrázoló vázlat és terv még sohasem volt kiállítva.

TE JÖSSZ! KIÁLLÍTÁS A TÁRSASJÁTÉKOKRÓL
2018. február 8-tól  a Kiscelli Múzeum Templomterében és Oratóriumában.

 

Budapest Galéria

Időszaki kiállítások

INSIDE EXPRESS IV. / LEGKEDVESEBB KÍSÉRLETEIM

Kiállító művészek: Barnaföldi Anna, Szécsényi-Nagy Loránd
A kiállítás megtekinthető: 2018. január 19. – február 25.
Megnyitó: 2018. január 18. (csütörtök) 18.00
Kurátor: Zsikla Mónika

Ajánló:

A kiállítás a Balkon kortárs művészeti folyóirat és a Budapest Galéria együttműködésében jön létre. A Balkon által alapított, most negyedszer átadott Insider-díjat a folyóirat inside express című rovatában az elmúlt 12 hónapban bemutatkozó alkotók közül Barnaföldi Anna és Szécsényi-Nagy Loránd nyerte el. A művészek közös kiállítással mutatkoznak be a Budapest Galériában. A kiállítás címét és tematikus keretét Öveges József 1957-től a Magyar Televízióban azonos címen sugárzott, közkedvelt, tudományt népszerűsítő műsora adta. Öveges professzor kísérletei nyomán Barnaföldi Anna és Szécsényi-Nagy Loránd tudományos-fantasztikus vizsgálódásai olyan kérdésekre keresik a vélt vagy valós válaszokat, mint például, hogy mi történhetne akkor, ha a tudományos képleteket műtárgyakként értelmeznénk.

 

IDEFORDUL / AGNES VON URAY KIÁLLÍTÁSA

A kiállítás megtekinthető: 2018. január 19. – február 25.
Megnyitó: 2018. január 18. (csütörtök) 18:00
Megnyitja: Aknai Katalin művészettörténész
Kurátor: Andrási Gábor

Ajánló:

Agnes von Uray – ez a név egy súlyos krízis nyomán újrakezdett életet és újragondolt életművet takar. A Szépfalvi Ágnesként ismert, jelentékeny pályát befutott festő tabula rasára törekedett mindennapjaiban és a műtermében is.
Az Idefordul címet inspiráló portré-animációk néhány másodpercre koncentrálják a látványt. A filmeken a személyiség pillanatnyi, múló feltárulkozásának lehetünk tanúi.
Kiállítása meglepő és őszinte önreflektív gesztus: arról szól, hogy mit gondol Agnes von Uray a mai festészetről, a művészi pályáról, és az élet művészetnél fontosabb oldaláról.

 

Új Budapest Galéria

A JELEN KÉPLETE – DIGITÁLIS BENNSZÜLÖTTEK, DIGITÁLIS BEVÁNDORLÓK
15 ÉVES A <19 SZABADFOGÁSÚ SZÁMÍTÓGÉP VERSENY / 2017

A C³ Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány kiállítása
A kiállítás megtekinthető: 2018. január 21-ig

Kiállító művészek: Andrejkovics Zoltán, Beöthy Balázs, Lisa Buttinger, Eike Berg, Előd Ágnes, Erhardt Miklős, Felvidéki Miklós, Gutema Dávid, Implausible works (Szekeres Agnus, Szécsényi-Nagy Loránd), Jurik KRISTÓF, Kozma Gábor, Liszka Tamás, Marsalkó Fruzsina, Maurer Dóra, Mikulán Dávid, Peternák Zsigmond–Balogh Máté, Clemens Schöll, Katarina ŠeviĆ, Szegedy-Maszák Zoltán–Fernezelyi Márton, Szemző Tibor, Szente-Varga Bálint, Szörényi Beatrix, Szőnyi András, Szremkó Bettina, Sztojánovits Andrea, Varga Máté, Vecsei Gábor, Vécsei Júlia, Vecsey BALÁZS, Vécsey Virág, Rafhael Vögeli, Waliczky Tamás, Zics Brigitta, Zsigó Miklós és mások

Kurátorok: Ács Bálint, Fernezelyi Márton, Kozma Éva, Peternák Miklós

Ajánló:
A C3 Alapítvány médiaművészeti és médiatörténeti kiállítása megkísérli végigkövetni, hogyan alakult a képzőművészet és a számítógépek viszonya Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben. Jelentős életművel rendelkező, ismert alkotók együtt jelennek meg azokkal a fiatalokkal, akik a C³ Alapítvány Szabadfogású Számítógép Versenyének pályázói, nyertesei voltak. Az említett időszak alatt sok minden változott a komputerhasználat, az infokultúra elterjedése és alkalmazásai során. A kiállítás ennek nem szokványos, de informatív, izgalmas, sokrétű áttekintésére vállalkozik.
A technikai médiumok működése és alkalmazása döntően meghatározza mindannyiunk hétköznapjait, ám a kreatív alkalmazásokhoz nélkülözhetetlen önálló, kritikai, médiatudatos gondolkodás egyáltalán nem közismert. A „digitális bennszülöttek” – vagyis akik már a számítógépekkel együtt nőttek fel –, másként gondolkoznak a világról, mint a „digitális bevándorlók”, akiknek a korábbi, megszokott életét zavarta meg, vagy alakította át az új, hálózati társadalom. Kérdés, hogyan értjük meg egymást, milyenek most és milyenek lehetnének ismert és megszokott dialogikus viszonyaink – például az oktatás – optimális formái? S persze az is, hogy ebben a 21. század eleji, radikális változásokkal terhes helyzetben miként mutatható meg mindez, lehet-e közérthető módon beszélni a jelenről és a jelennek, különösen egy speciális, mikro-történeti megközelítés segítségével?
A kiállítás alcíme utalás Marc Prensky írásaira (Digital Natives, Digital Immigrants, I-II., On the Horizon, 2001).

Jó szórakozást kívánunk!