A Semmelweis Egyetem Textil üzemében naponta, két műszakban több mint 10 tonna szennyes textíliát mosnak ki. A mosási, illetve vasalási feladatok 90 százalékát egy 25 éves technológián alapuló rendszerrel tudják biztosítani, a mosó- és vasalógépek felújítása december elején zárult le.

Haraszti Imre, a Szolgáltatási Igazgatóság vezetője beszámolt róla, hogy a felújítási munkák keretében mindkét berendezés teljes mechanikája megújult, újra működik a mosógép mind a tizenhat mosási programja. A felújításnak köszönhetően a kimosott textília minősége is javult, és várhatóan csökkenni fognak a közüzemi (víz, szennyvíz és fűtési) költségek, továbbá kevesebb lesz a felhasznált mosószer mennyisége is. A korszerűsítés eredményeképpen a vasalás is hatékonyabbá vált, a hajtogató robotok javításával felváltható lesz az eddigi kézzel végzett hajtogatás.

A felújítás ideje alatt meg kellett oldani a napi 10 tonna szennyes feldolgozását, amit az egy hónapos leállás idejére egy budapesti, egy váci és egy szegedi mosoda segítségével tudtak biztosítani. A szállítással viszont egy napi textília készlet esett volna ki a napi forgalomból, erre felkészülve a mosoda egyszeri rendkívüli forrásból 100 millió forint értékű textíliát vásárolt – tette hozzá Haraszti Imre.

A Szolgáltatási Igazgatóság vezetője kitért rá, hogy a távlati tervek között szerepel a több mint 25 éve bevezetett „csere textília rendszer” átalakítása, úgy, hogy minden szervezeti egység a mosást követően a saját textíliáját kaphassa vissza.

Az orvosi és műtős ruházat cserelehetőségeiről a Szolgáltatási Igazgatóság honlapján lehet bővebben tájékozódni.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.