A virtuális járőrözést is lehetővé tevő monitorokon, egyetlen távfelügyeleti szoftverben egyesített rendszerben tudják nyomon követni a diszpécserek az egyetem biztonságtechnikai rendszerein keresztül beérkező információkat a felújított Központi Diszpécser- és Járőrszolgálat irodájában.

A Semmelweis Egyetem épületeinek vagyonvédelme érdekében a portaszolgálatok munkájának támogatásaként működő Központi Diszpécser- és Járőrszolgálat követi nyomon az egyetemi riasztókon, beléptető- és kamerás megfigyelőrendszereken keresztül beérkező információkat – ismertette Mészáros István, a Biztonságtechnikai Igazgatóság vezetője. Jelenleg a szolgálat 827 kamera élőképének, 8 behatolásjelzőnek, és a beléptetőrendszeren keresztül 763 darab ajtónak, illetve sorompónak felügyeletét tudja egy időben ellátni – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez az adatmennyiség már nagyon nehezen feldolgozható, ezért volt szükség a rendszer korszerűsítésére. A jelenlegi fejlesztéssel szeretnék még jobban megkönnyíteni a diszpécserek munkáját. Cél, hogy a beérkező riasztások feldolgozása gyorsan és hatékonyan történjen. Ennek keretében a megfigyelőrendszer kameráinak több mint fele is megújult.

Az angol szabvány szerint felújított diszpécserközpont kialakítása során elsődleges szempont volt egy olyan munkahelyi környezet megteremtése, ahol a jelzések feldolgozása az ergonómiai szempontokat figyelembe véve, és az intézkedéseket támogatóan tud megtörténni. A három egység jelzéseit (riasztók, megfigyelők és a beléptetők) külön távfelügyeleti szoftverben egyesítik. Ha beérkezik a központba egy riasztás, akkor a rendszer automatikusan feldob egy térképet és az épület alaprajzát, ahol látszik a riasztás pontos helye, ha van a közelben kamera, akkor a hozzárendelt kamera képét is megjeleníti a diszpécsernek – ismertette a folyamatot a biztonságtechnikai igazgató. Ez nagyban segíti a diszpécserek munkáját, mivel így minden információt azonnal látnak.  Vannak olyan monitorok, amik lehetővé teszik az úgynevezett virtuális járőrözést is. Mint arról az igazgató beszámolt, a tavalyi évben két elfogásuk is volt: egyszer egy lopást előztek meg, a másik esetben pedig egy körözött személyt sikerült elfogniuk. Mindezt úgy, hogy a helyi dolgozók jelzésére a kamerarendszeren keresztül azonosították és követték a célszemélyeket, illetve irányították a kiérkező hatóság munkatársait.

A Központi Diszpécser- és Járőrszolgálat 2015 óta működik a Külső Klinikai Tömb területén a Mészáros kerti „S” épületben, ide futnak be a telefonos segítségkérések is. Mészáros István hozzátette, az egyetemi vagyonvédelmi rendszerek fejlesztése folyamatos, így a 2018-as évre további bővítések várhatóak és az első negyedév végén várhatóan újra érezhető lesz a járőrszolgálat tevékenysége is, immár egyetemi alkalmazásban álló személy- és vagyonőrökkel.

Kiss- Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.