Az idei Medicina Fórum Konferencia és Díjátadó Gála keretében a Sanofi gyógyszervállalat Kiváló Rezidens különdíját vehette át a Semmelweis Egyetem két rezidense, dr. Grolmusz Vince Kornél, a II. Sz. Belgyógyászati Klinika, valamint dr. Benke Kálmán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika szakorvosjelöltje.

Az ötödik alkalommal megjelent Medicina évkönyv egy kötetben veszi számba a gyógyítást végző szolgáltatókat és a vállalkozási szférában tevékenykedő cégeket. Az évkönyv kiemelt támogatója, a Sanofi gyógyszervállalat öt éve különdíjat alapított a Kiváló Rezidens kategóriában az orvosképzés során kiemelkedő teljesítményt nyújtó rezidenseknek. A gyógyszergyár évek óta támogatja az egyetemek és egészségügyi intézmények munkáját, jelentős a tudományos együttműködésük. A zsűri (Dr. Kovács Árpád, dr. Tímár József, dr. Kosztolányi György, dr. Szökő Éva, dr. Fülesdi Béla, dr. Velkey György, dr. Oberfrank Ferenc, dr. Boncz Imre, Nógrádi Tóth Erzsébet) értékelése alapján az egymillió forint értékű különdíjat két fiatal szakorvosjelölt megosztva kapja.

Dr. Grolmusz Vince Kornél szakmai területe a klinikai genetika és az onkogenetika. Summa cum laude képesítéssel végzett az Általános Orvostudományi Karon. 2013-ban elnyerte az egyetem Kiváló Tudományos Diákköri Hallgatója címet, az idei évben PhD-fokozatot szerzett. Részt vesz a klinika európai szintű, a ritka betegségek ellátását összefogó Orphanet hálózat felé történő adatszolgáltatásban. Nemzetközi folyóiratban megjelent eredeti közleményeinek száma 10, összesített impakt faktora 25,648. 2016-ban részt vett a II. Sz. Belgyógyászati Klinika ritka endokrin betegségek Európai Referenciahálózatához való csatlakozáshoz kapcsolódó pályázatában (Endo-ERN, European Reference Network on Rare Endocrine Conditions) – áll a díjazott méltatásában.

Dr. Benke Kálmán tudományos érdeklődési területe a kardiovaszkuláris hatáspontú gyógyszerek vizsgálata experimentális állatmodelleken. Summa cum laude képesítéssel végezte tanulmányait az Általános Orvostudományi Karon. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének aktív tagja volt négy éven keresztül, több mint 20 drog-, alkohol- és dohányzás prevenciós előadást tartott középiskolákban. Két alkalommal köztársasági ösztöndíjban, két alkalommal pedig Jó tanuló, jó sportoló elismerésben részesült. OTDK-n többször nyert el I., illetve II. helyezést, PhD-fokozatszerzése folyamatban van. Összesített impakt faktora 32,776, idézetek száma 70. A Fiatal Szívsebészek Fórumának egyik alapítója, a Magyar Orvoslabdarúgó Válogatott aktív tagja, világbajnoki ezüst- és bronzérmes – olvasható a díjazott méltatásában.

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) rendezvényén egyetemi klinikai központok, országos intézetek, szakkórházak, a megyei, városi és fővárosi kórházak részére is átadták a kiváló intézeti címeket.

KEE
Forrás és fotó: MOTESZ

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.