Az Elméleti Orvostudományi Központban rendezett záróünnepségen a 2017-es FINA vizes világbajnokság egészségügyi csapatának tagjai, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetősége, valamint sportolók jelenlétében ismertette dr. Merkely Béla, a vizes vb orvos-egészségügyi stábjának vezetője a nyári sporteseményen elvégzett munkát. A rendezvényen okleveleket osztottak ki az egészségügyi csapat valamennyi tagjának.

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes és Kovács Róbert, a vizes világbajnoksághoz kapcsolódó orvosi, egészségügyi szolgáltatásokat végző, az egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Kft. ügyvezető igazgatója díszoklevelet adott át az OMSZ és a vízimentők vezetőségének, valamint oklevelet kapott az egészségügyi csapat valamennyi résztvevője, dr. Merkely Béla pedig kiválósági tanúsítványt vehetett át az egészségügyi csapat menedzsmentjétől.

A mintegy 500 fős, orvosokból és egészségügyi végzettségűekből álló egészségügyi stáb mellett 60 vízimentő és az OMSZ 600 munkatársa biztosította a versenyeket 6 sportágban, 5 helyszínen – ismertette összefoglaló prezentációjában dr. Merkely Béla. Az elit versenyszakaszban a leggyakoribb beavatkozások a fizioterápia, ízületi és izomsérülések kezelése, fül-orr-gégészeti és szemészeti akut ellátás voltak, a Masters versenyek során pedig három infarktus, három hasi műtét és egy agyvérzés voltak a jelentősebb esetek – sorolta a rektorhelyettes, és hozzátette, hogy a legsúlyosabb annak a 65 éves spanyol úszónak az esete volt, aki versenye után a gyakorlómedencében hirtelen halállal szövődött szívinfarktust kapott.

Az intézményi hátteret Budapesten a Semmelweis Egyetem biztosította, a legfőbb helyszín a Központi Betegellátó Épület volt. Balatonfüreden a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházzal együttműködve gondoskodtak az egészségügyi ellátásról. A csoport tagjai a világverseny alatt a sportolók ellátása mellett egyéb egészségügyi tevékenységet biztosítottak az ún. FINA-család, az edzők, rendezők számára, gondoskodtak az orvosi ellátásról a szálláshelyeken is, valamint többnyelvű call centert hoztak létre – sorolta a fontosabb tevékenységeket dr. Merkely Béla.

A világbajnokságra megvásárolt orvosi eszközök egy része – nagyjából 50 millió forint értékben – a Semmelweis Kft. tulajdonában marad, amelyek rendelkezésre állnak a jövőben a hasonló rendezvények egészségügyi biztosítására. További mintegy 52 millió forint értékű eszközt és bútort a Semmelweis Egyetem klinikái kapják meg – ismertette a klinikai rektorhelyettes hozzátéve, hogy ehhez dr. Szász Károly kancellár is hozzájárult.

A Klinikai Központ Elnöksége nyílt eszközpályázatot hirdetett a Semmelweis Egyetem minden egészségügyi ellátásban részt vevő szervezeti egysége, valamint a Testnevelési és Sportközpont, Sporttelep számára a FINA vizes világbajnoksághoz tartozó eszközök felhasználására. A felhasználni kívánt eszközökre 2017. december 17-ig várják a pályázatokat, amelyek technikai részletei és az eszközlista ide kattintva olvashatóak.

Dr. Merkely Béla előadása közben a világbajnoksághoz kapcsolódó élményeikről is beszélgetett Jeroen Bax professzorral, a European Society of Cardiology elnökével, Szántó Évával, a Bp2017 ügyvezetőjével, dr. Tiszeker Ágnessel, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjével, Németh Nándor junior világbajnok úszóval, Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, Késely Ajna junior világ- és Európabajnok úszóval.

A FINA vizes világbajnokság egészségügyi hátterét részletesen bemutató kisfilmek megtekinthetők az egyetem YouTube csatornáján.

Keresztes Eszter
Fotó: Dimény András

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.