A Baráti Kör egyik kiemelt célja, hogy anyagi eszközökkel is segítse az egyetemen tanuló tehetséges fiatalok szellemi és lelki nevelését, fizikai edzettségét, a kiemelkedő teljesítmények elérését, ezért 2017-ben is meghirdette a Doktorandusz Kiválósági Díjat, melyet nyolc évvel ezelőtt, megalakulásának 20. évfordulója alkalmából alapított. Az idei két díjazott dr. Hujber Zoltán és dr. Mátyás Csaba. A díjat dokumentáló emléklapot dr. Monos Emil professor emeritus, a Baráti Kör elnöke és dr. Némedy Edit főorvos, a Baráti Kör vezetőségi tagja adta át.

Dr. Hujber Zoltán az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben végzi kutatásait, dr. Sebestyén Anna irányításával. A díjat a Journal of Experimental & Clinical Cancer Research folyóiratban megjelent közleményéért kapja. Kutatási területe az mTOR aktivitás és a metabolikus változások kapcsolata tumor modellekben.

Dr. Mátyás Csaba a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika frissen végzett PhD hallgatója, témavezetője dr. Radovits Tamás. A díjat az European Journal of Heart Failure folyóiratban megjelent elsőszerzős közleményéért kapja, mely publikáció jelentőségét mutatja, hogy a folyóirat egy szerkesztői véleménycikkben is felhívja rá a figyelmet. A szerző patkánymodell segítségével leírta, hogy a foszfodiészteráz-5 gátló vardenafil képes megelőzni a diabéteszes kardiomiopátia kialakulását.

Forrás: Semmelweis Egyetem Baráti Kör

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

2kép