Az októberi Semmelweis Szalonban dr. Koó Éva Lídia festményeiből nyílt kiállítás. A rendezvényt dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes nyitotta meg, aki röviden bemutatta az orvos-művész életútját. Az est beszélgetőpartnere Székács Zoltán festőművész és Sipos Endre művészetfilozófus, festő volt.

Dr. Bagdy György felvezetőjében elmondta: dr. Koó Éva Lídiát a képzőművészettel a véletlen hozta össze egy görög útja során, amikor úgy érezte, hogy az ott látottakat itthon is meg kell mutatnia, így hazatérve egy stúdióban kezdte el fejleszteni tudását.

Dr. Koó Éva Lídia pályaválasztásánál két hivatás jöhetett szóba: első helyen az orvoslás állt, ezt követte a képzőművészet. Mint mondta: nagyon hálás a sorsnak, hogy mindkettő megvalósult. Leginkább az absztrakt festészethez vonzódik, elmondása szerint nagy hatással volt rá Pablo Picasso metódusa, valamint a Székács Zoltán által alkalmazott kompozíciók és újfajta anyaghasználat. Nem szereti az egyhangú alkotásokat, ugyanis azt vallja, hogy minden képben kell lenni egy kis csavarnak, ami érdekessé teszi azokat. Több kiállítása is volt már, egyebek mellett 2012-ben a szegedi Táblaképfestészeti Biennálén is részt vett, de Budapesten, Salgótarjánban és Hatvanban is bemutatkozott már.

Több mint 20 éve fest, az absztrakt festészeten belül a kubista irányhoz tartozik – ismertette Székács Zoltán, majd hozzátette: a művész mára célba ért, megtalálta önmagát, és festészete kiteljesedett, amit ez a tárlat is szemléltet. Az alkotásokat szemlélve egy mitikus világ bontakozik ki előttünk, amellyel kapcsolatban nem mindent tudunk megfejteni, de érezzük lüktetését, és elgondolkodtat – fogalmazott a festőművész. Az évek során folyamatosan átalakult és fejlődött a művész stílusa, jelenleg saját képi világának megfelelően könnyedén, játékosan fest – vélekedett Sipos Endre művészetfilozófus.

Dr. Koó Éva szerint fontos, hogy egy alkotásban legyen valamiféle kapaszkodó, amely visszautal egy korábban látott dologra, emlékre, amelyhez értelmet köthetünk, ugyanis csak így értékelheti és értheti meg a képet a szemlélő. A művészet bármilyen irányba is rugaszkodik el, a közvetlenül érzékelt világhoz kapcsolódnia kell – reflektált a gondolatra Sipos Endre.

A beszélgetést Ungár Cecília, a 2017-es virtuózok középdöntősének zongorajátéka színesítette, akinek felkészülésében Domoszlai Erzsébet segített.

Dr. Koó Éva Lídia tárlata 2017. november 13-ig tekinthető meg a Semmelweis Szalonban előzetes bejelentkezés után. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu, tel.: 06 20 825-9180)

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Tuba Zoltán

Galéria

12kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.