A Budapesti Történeti Múzeum különleges akciója keretében kedvezményes programokat kínál a Semmelweis Egyetem minden munkatársának és hallgatójának az alábbi októberi kulturális programokra.
 
Vármúzeum
 
Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a kiállításnál nincs feltüntetve a díjtalan belépés, abban az esetben az állandó kedvezmények érvényesek a jegyváltásra.
ÁLLANDÓ KEDVEZMÉNYEK:
Semmelweis diákjegy: 600 Ft
Semmelweis dolgozói jegy: 1200 Ft

 

„Dr. Csont“ a múzeumban

dr. Bernert Zsolt antropológus előadása
16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban
Időpont:
2017. október 18. (szerda) 17.00
Ajánló:
Az előadás során megismerhetjük az ásatásokon előkerült emberi maradványok vizsgálatának módszereit és eredményeit egy-egy példa alapján.
Belépés: Az előadáson a részvétel ingyenes.
Bővebb információkat a programról itt talál.
 
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK
Harc a szabadságért. A veszteségek története.
Kiállítás a Litván Nemzeti Levéltár és a Litván Köztársaság Nagykövetsége szervezésében.

A kiállítás megtekinthető: 2017. október 29-ig (vasárnapig)
 
A lengyel Dizájn ABC-je
100 év lengyel dizájn – 100 tárgy – 100 kép – 100 történet – 25 illusztrátor
Kurátor: Ewa Solarz
Ajánló:
A kiállítás ötvözi a múltat és a jelent: feltárja a kortárs lengyel grafika eddigi eredményeit, ezáltal bemutatja a lengyel dizájn eddig felépített értékeit. A tárlat 100 művet ismertet, lengyel művészek munkáit 25 lengyel illusztrátor értelmezésével, megfejtéseivel perezentálva.
A kiállítás megtekinthető: 2017. október 15-ig (vasárnapig)
Bővebb információkat a programról itt talál.
 
Középpontban a középkor
A múlt évi középkori régészeti ásatások újdonságai
Metszettári kiállítótér
Kurátorok: Nyékhelyi Dorottya, Terei György
Ajánló:
A BTM Vármúzeum Középkori Régészeti Főosztálya múlt évben rendezte meg először – hagyományteremtő szándékkal – retrospektív kiállítását, mely az előző év középkori régészeti ásatásai legizgalmasabb újdonságait tárta a látogatók elé. A sorozat folytatódik, idén is tájékozódhatnak az érdeklődők a 2016-os év legérdekesebb régészeti leletei felől.
A kiállítást egy egész napos konferencia előzi meg 2017. október 24-én.
A kiállítás megtekinthető: 2018. január 28-ig (vasárnapig)
 
1 hónap 1 tárgy 1 régész
Ajánló:
2017. októberével indítja új sorozatát a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma.
A múzeum régészei végzik az összes régészeti feltárást Budapesten, ezen belül a Vármúzeum munkatársai a középkori kutatásokat. Az ezek során előkerült tárgyi emlékek a Vármúzeumba kerülnek.
A sorozat célja, hogy a régészek – az általuk legérdekesebbnek ítélt leleteken keresztül – megismertethessék szakmájuk szépségét és jelentőségét az érdeklődőkkel. Az általuk választott, kiemelt tárgyak mindegyikéhez egy-egy érdekfeszítő történet kapcsolódik, mely a tárgy történetén kívül a régész tárgyhoz fűződő személyes viszonyáról is mesél.
Az 1 hónap – 1 tárgy – 1 régész sorozat a műtárgyak mögött az embert is megmutatja, aki nyomoz, kutat, ás, keresi a múlt kapcsolódását a jelenhez, és választásával valami olyat ajánl a látogatóközönség figyelmébe, mely kifejezetten izgalmas, s benne az egyéni történet a tényekkel alátámasztott, történeti tudással ötvöződik.
A kiállított tárgyaknak a középkori kert egykori része, a mai Királypince ad helyet hónapról hónapra.
Első alkalommal Dr. Tóth Anikó régész ismerteti meg az érdeklődőket egy 13. századból származó, földbe rejtett kincslelet történetével.
 
 
Aquincumi Múzeum
 
Tekints be a kulisszák mögé!
Időpont:
2017. október 14. (szombat)
Ajánló:
A program résztvevői beleshetnek a kulisszák mögé, vagyis a múzeum hagyományos esetben nem látogatható területeire. Mindig is nagy misztikum lengte körül a múzeumi raktárakat. Tárgyak százezrei, millió egymás mellett, mindegyik egyedi történettel. Az előzetesen regisztrált érdeklődőket ebbe a zárt világba kalauzolja az Aquincumi Múzeum egyik régésze, így látogatást tehetnek az intézmény ókori gyűjteménye egyik műtárgy raktárában.
A szűkös mozgásterek miatt kis létszámú (max. 10 fős) csoportokat indítanak, napi három alkalommal (11.00, 12.30, 14.00).
A programra előzetes bejelentkezés szükséges!
Bővebb információkat a programról itt talál.
 
AnticCafé
Időpont:
2017. október 17., kedd 14.00
Ajánló:
Az AnticCafé, egy havonta megrendezésre kerülő programsorozat, amely a rómaiak örökségét mutatja be élményszerűen az aktív időskorúak számára.
A korábban már megismert témakör kiegészítéseként Dr. Beszédes József a Hadrianus MCM – Egy ókori karrier története c. kiállításban tart vezetést.
Bővebb információkat a programról itt talál.
 
HADRIANUS MCM – Záráshoz közeledve
Időpont:
2017. október 28.
Ajánló:
A tárlat zárásához közeledve az érdeklődők interaktív módon – ókori szerzők tollából vett történeteken alapuló színi jelenetekkel gazdagítva – nyernek bepillantást a császár életébe.
Az Aquincumi Múzeum időszaki kiállítással tiszteleg az 1900 évvel ezelőtt trónra került Hadrianus császár előtt, amely a jelentős pannoniai – és ezen belül aquincumi – tevékenységgel is büszkélkedő államférfi életének állomásait, főbb helyszíneit mutatja be. Bővebb információkat a programról itt talál.
 
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK
 
Titok utakon – sötét varázslatok Aquincumban

Ajánló:
A római kori mágia tiltott területét: a rontó varázslatokat, védőeszközöket, s mágikus amuletteket mutatja be, amelyekkel az ártó erőket akarták távol tartani maguktól az emberek.

A kiállítás megtekinthető: 2017. november 5-ig (vasárnapig)
 
Hadrianus MCM- Egy ókori karrier története
Ajánló:
Az idei évben a BTM Aquincumi Múzeuma kiállítással tiszteleg az 1900 évvel ezelőtt trónra került Hadrianus császár előtt. A jelentős pannoniai – és ezen belül aquincumi – tevékenységgel is büszkélkedő császár életének állomásait, főbb helyszíneit mutatja be a kiállítás a múzeum régi épületében. Megtudhatjuk, hogy valóban volt-e köze Hadrianusnak a hajógyári szigeti helytartói palotához, vagy hogyan zajlott egy katona híres Duna-átúszása a császár jelenlétében. Továbbá kiderül az is, hogyan is nézhetett ki Hadrianus híres – sokak által Disneylandhez hasonlított – villája Tivoliban.
A kiállítás megtekinthető: 2017. október 31-ig (keddig)
Bővebb információkat a programról itt talál.
 
Kiscelli Múzeum
 
Bauhaus jelmezbál
Időpont:
2017. október 13. (péntek) 18.00–02.00
Ajánló:
Megidézzük az egykori Bauhaus jelmezbálok hangulatát egy különleges helyszínen, a Kiscelli Múzeum kriptájában.
Öltözzenek Önök is lámpának, bauhäuslernek, nőnek, férfinak vagy affélének a weimari köztársaság korából! Vessék bele magukat a jazzkorszak és a kabaré bűvöletébe! Csillogás és végzet. Húszas évek. Tánc, őrült party, bubifrizura, cloche kalap, charleston, rojtos koktélruha, tweed.
Vetítőn a báli divat a ’20-as években. A jelmezverseny győztesei az eredeti lámpakapcsolóból készült ékszereket kapják.
Program:
18.00 Tárlatvezetés a Lámpa! című kiállításon
19.00–02:00 DJ Panda
20.30 Ratty Jazz Band koncert a Kiscelli Múzeum altemplomában
22.30 Jelmezverseny, zenés felvonulás
Belépődíjak: A teljes árú belépő 1600 Ft, a félárú 800 Ft
Bővebb információkat a programról itt talál.
 
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK
 
Lámpa! Egy design ikon a kortárs művészet fényében
Kiscelli Múzeum Oratórium
Időpont:
2017. szeptember 28. – november 5.
Kurátor: B. Nagy Anikó (Fővárosi Képtár), Ingo Claus
Ajánló:
Tiszteletlen és tiszteletteljes körök egy 1924-es Bauhaus lámpaikon körül: a fókuszban Wilhelm Wagenfeld korai főműve áll.
A Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány és a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár közös kiállításán az 1924-ben Weimarban, a Bauhaus fémműhelyében tervezett lámpát szokatlan fényben, neves kortárs művészek átértelmezésében mutatjuk be. Nem tiszteletköröket, hanem szabad művészi asszociációkat állítunk ki.
A tárlaton olyan jelentős alkotók parafrázisai láthatóak, mint a pop kollázs angol nagymestere Richard Hamilton, a vad és energikus műveiről ismert fluxusművész Dieter Roth, a legendás csapda-festményeiről nevezetes Daniel Spoerri, vagy az ironikus mítoszromboló Aldo Mondino. A válogatásban magyar munkák, Batisz Miklós, Farkas Anna, Forgács Péter, Lakos Dániel és Szabó Eszter erre az alkalomra készített lámpa-átiratai is szerepelnek.
A designtörténeti mérföldkőnek számító 1924-es tárgy és a kortárs reflexiók történeti és helyi kontextusát a kiscelli épület egykori tulajdonosa, Schmidt Miksa bútorgyáros által Bécsben és Budapesten készíttetett, lámpaterveket ábrázoló akvarell sorozat bemutatásával vázoljuk fel. Az osztrák és a magyar polgári lakáskultúrába leszivárgó ízlésvilágot illusztráló, 1910-es, 1920-as évekbeli látványrajzok kiemelik, ellenpontozzák a WA 24 radikalizmusát. A mintegy ötven asztali- és mennyezeti lámpa skicc, falikar- és csillárterv még sohasem volt kiállítva.
Bővebb információkat a programról itt talál.
KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK
– Kurátori vezetés a kiállításban a Design Hét alkalmából B. Nagy Anikóval
Időpont: október 11. (szerda), 17.00
Tervezz lámpát! Kézműves workshop gyerekeknek
Időpont: október 28. (szombat) 11.00
A kiállítás és a kapcsolódó programok a megszokott belépőjegyekkel (1600 Ft/800 Ft) látogathatók.
 
Reflexiók
Zankó Tamás kiállítása
A kiállítás megtekinthető: 2017. október 17. – 2017. november 26.
Helyszín: Kiscelli Múzeum Templomtér
Kurátor: Róka Enikő (a Fővárosi Képtár vezetője)
Ajánló:
Számos stílusban és műfajban, a legkülönbözőbb technikákkal alkotott Zankó Tamás, akinek munkái először kerülnek a hazai közönség elé a Kiscelli Múzeum templomterében.
A művész az 1956-os eseményeket követően Párizsban telepedett le, ahol díszletek és jelmezek tervezésére kapott megbízásokat. A 60-as évek elején tért vissza a festészethez: a lírai absztrakció és a pop art szellemében alkotta műveit, melyeket az 1963-as és 1965-ös párizsi biennálén is bemutatott.
Pályája 70-es évektől tartó szakaszában a folyamatos ön- és múltértelmezés, a művészet és a kultúra történetének egyéni olvasata foglalkoztatta, amiket újra és újra elővett, hogy más és más kontextusba kerülő motívumok sorozatában öltsenek formát. A visszatükrözésnek megfelelő hordozó a viaszolt vászon lett, amelynek sötét felületén visszaverődik a környezet, folytonosan változó viszonyt kialakítva az ábrázolással, így a mű a néző felé mindig nyitott marad. A motívumok variálására és újraértelmezésére alkalmas sablonnyomat technika a múlt átírásának végtelen lehetőségét is magában hordozza. A munkákon megjelenő fő motívumok a művészt foglalkoztató gondolatok, témák tükörképei: gyermekkor, emlékezet, mitikus helyek és személyek, nagy elődök, csendéletek.
Zankó Tamás pályafutása során Ben Vautier, Jean Le Gac és Christian Boltanski csoportjával is állított ki; alkotásai jelen vannak a Fonds National d’Art Contemporain gyűjteményében. 2009-ben bekövetkezett haláláig a francia fővárosban élt és alkotott, munkásságát az utóbbi időben a street art új generációja fedezte fel, elődjüket ismerve fel az alkotóban.
 
A kiállítás a megszokott belépőjegyekkel (1600 Ft/800 Ft) látogatható.
 
Budapest Galéria
 
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK
 
Hátrahagyott Utópiák
Helyszín: Budapest Galéria | mindkét szint
Időpont: 2017. szeptember 20 – október 29.
Megnyitó: 2017. szeptember 19. (kedd) 17:00

Kiállító művészek: Andrea Kalinová, Moni K. Huber, Nemes Csaba
Kurátor: Pia Jardí

Ajánló:
Moni K. Huber, Andrea Kalinová és Nemes Csaba tájképei különböző nyelveken építészetet mutatnak be és szintézist teremtenek az egyéni emlékezet – a melankóliát, vagy a vissza nem hozható múlt iránti nosztalgiát felidéző szubjektív tapasztalatok –, valamint a politikai, gazdasági és társadalmi eseményekből álló kollektív memória között.
Tájképek, melyek egyesítik a természetet az építészettel, a múltat jelennel, és felfedezik a mulandóság szépségét.
Mindez azt sugallja, hogy az építészet a Történelmet tükrözi, és hogy a Történelmet konstruáló különböző narratívák fedésben vannak.
Leopold Bloom Képzőművészeti díj – 2017
Helyszín: Új Budapest Galéria (Bálna Budapest)
A kiállítás megtekinthető: 2017. szeptember 22 – november 12.
Ajánló:
A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj idei jelöltjei mutatkoznak be közös kiállításon az Új Budapest Galériában szeptember 22-től november közepéig. A tárlat megnyitója immár hagyományosan egyúttal az ünnepélyes díjátadó, ahol kiderül, hogy a külföldi szakemberekből álló zsűri döntése alapján vajon ki kapja a tízezer euró díjazású elismerést, amely a hazai képzőművészet nemzetközi szerepvállalásának ösztönzéséért jött létre. A kiállítók és egyben a jelöltek listája: Borsos Lőrinc, Ezer Ákos, Fabricius Anna, Fridvalszki Márk, Gróf Ferenc, Németh Hajnal, Schmied Andi és Szabó Eszter. A nemzetköziség a díj háttértörténetében is hangsúlyt nyer: a díjat az ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward műgyűjtők, a Maurice Ward szállító és műtárgyszállító cég tulajdonosai alapították. Az elnevezés pedig az ír szépirodalom alapművéből, James Joyce Ulysseséből ered: annak magyar származású főhősén, Leopold Bloom figuráján keresztül hirdeti az újító művészet, a határokon átívelő kulturális kapcsolatok és a függetlenség fontosságát.
 
Jó szórakozást kívánunk!