Uniós irányelv alapján 2018. október 18-ig minden tagállam minden közbeszerzési eljárását elektronikus úton kell lefolytatni. Magyarország ennél korábbi határidővel vállalta az e-közbeszerzés bevezetését, legkésőbb 2017. december 31-én. Várhatóan tehát ezt követően – általunk egyelőre nem ismert módon és mértékben – változik a közbeszerzések eljárásrendje.

Mindemellett – a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdésében foglaltak szerint – az egyes közbeszerzési eljárások elindításához szükséges miniszterelnökségi hozzájárulás megadására vonatkozó előterjesztést tartalmazó kérelmet minden évben legkésőbb november 30-ig kell benyújtani, az e határidőn túl beérkezett előterjesztések esetében a határidőket a következő év első munkanapjától kell számítani.

Mivel egyelőre a közbeszerzéseknek csak a hatályos eljárásrendje ismert, a jövőbeli nem, ebben a tárgyévben a Beszerzési Igazgatóság nagy valószínűséggel csak olyan közbeszerzési eljárásokat tud előkészíteni, amelyek teljes anyagát legkésőbb november 30-án a Miniszterelnökség részére meg tudja küldeni. Mindezt a Beszerzési Igazgatóság akkor tudja vállalni, ha a teljes, hiánytalan beszerzési igény – beszerzésminősítő lap (BML) és mellékletei, a kötelezettségvállalási szabályzatban előírt aláírásokkal és a megfelelő fedezetigazolással együtt – legkésőbb október 16-ig megérkezik a Beszerzési Igazgatóságra.

Együttműködésüket kérjük és előre is köszönjük!

Budapest, 2017. szeptember 21.

Beszerzési Igazgatóság