A Semmelweis Egyetem partneriskolája lett a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program keretében a budapesti Piarista Gimnázium. Az erről szóló megállapodást dr. Szél Ágoston rektor és Horváth Bálint Pál, a gimnázium igazgatója írta alá. A Piarista Gimnázium a 25. középiskola, amely csatlakozott a tehetséggondozó programhoz.

Dr. Szél Ágoston rektor az aláírás előtt kiemelte, hogy a Times Higher Education legfrissebb világrangsorában a 401-500. helyen végzett a Semmelweis Egyetem, amivel a hazai felsőoktatási intézmények között a legjobb eredményt érte el. Emlékeztetett, hogy az egyetem hamarosan alapításának 250. évfordulóját ünnepli. Kitért továbbá a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program jelentőségére és ismertségére is, amely már az idegen nyelvű hallgatók számára is nyitott.

Horváth Bálint Pál, a Piarista Gimnázium igazgatója elmondta: az intézmény alapításának 300. évfordulója alkalmából emléktáblát készítettek, melyre hosszas válogatás után végül 85 híres piarista diák neve került fel. Dr. Sótonyi Péter rector emeritus, a Kerpel-program tiszteletbeli elnöke a Nobel-díjas vegyészprofesszorra, dr. Oláh Györgyre emlékezett, aki középiskolai tanulmányait a Piarista Gimnáziumban végezte, valamint két évig anatómiát is hallgatott az egyetemen. A 2013-ban Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjjal elismert kémikus is kiemelten fontosnak tartotta a tehetséggondozást.

Dr. Fekete György, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program elnöke, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára örömét fejezte ki, hogy a piarista gimnázium bekapcsolódik a programba. Mint mondta: nemcsak a szülők, de a középiskolai tanárok, a gimnáziumban szerzett értékrend is hatással vannak a diákok életútjára, pályaválasztására. Az együttműködés célja a két intézmény közötti kapcsolat elmélyítése, továbbá az orvostudományi szemlélet átadása, és az egyetemi oktatás légkörének bemutatása – emelte ki dr. Szabó Attila, a Kerpel-program titkára. A csatlakozásnak köszönhetően az egyetem munkatársai félévente előadásokat tartanak a középiskolásoknak – ismertette az együttműködés részleteit az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, további programként említve a kifejezetten a partneriskolák számára szervezett nyílt napokat, melyeken az egyetemen folyó oktatásba és kutatásba nyerhetnek bepillantást.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.