A Neurológiai és a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika közös tantermében rendezett ünnepi tudományos ülésen osztották ki az idei Schaffer Károly-díjakat. A díszoklevéllel és egymillió forintos pénzbeli juttatással járó elismerést a pszichiátria területén dr. Lazáry Judit, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika adjunktusa, a neurológiai pályázaton pedig dr. Zádori Dénes, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika egyetemi tanársegédje vehette át.

A tudományos ülésen köszöntőt mondott Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, a Schaffer Károly Emlékére Alapítvány kuratóriumi elnöke, majd dr. Tringer László, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika professor emeritusa tartott előadást a pszichiátria társadalmi megítéléséről.

Dr. Lazáry Judit Pszichogenomikai vizsgálatok depresszióval és szorongással összefüggésben című előadásában az elmúlt 12 év publikációit, eredményeit adta elő olyan genetikai polimorfizmusok vizsgálatáról, amelyek összefüggésbe hozhatók az antidepresszívum-hatásokkal, mellékhatásokkal. Dr. Zádori Dénes Mozgás- és kognitív zavarok pre-klinikai vizsgálata és klinikai diagnosztikája című prezentációjában mutatta be nyertes pályázatát.

A Schaffer Károly Emlékére Alapítványt 2006-ban hozták létre a professzor leszármazottai, a Bogsch-család tagjai azzal a céllal, hogy fiatal, tehetséges neurológus és pszichiáter szakorvosokat támogassanak, ezzel is hozzájárulva a magyar klinikai idegtudományok megalapítója, az 1864-ben született Schaffer Károly professzor emlékének megőrzéséhez. A pályázatot olyan neurológus, illetve pszichiátriai szakképesítéssel rendelkező, 35 évnél fiatalabb orvosok számára hirdetik meg, akik a tudomány területén az elmúlt 5 évben elismerésre méltó teljesítményt nyújtottak. A korábbi díjazottak listája ide kattintva tölthető le.

Keresztes Eszter
Fotó forrás: dr. Lazáry Judit (A kiemelt kép illusztráció!)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.