A Mayo Clinic tüdőpatológiai workshopja az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben

Tüdőpatológiai workshopot rendeztek az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben az egyesült államokbeli Mayo Clinic (Rochester, Minnesota) szervezésében. A kétnapos rendezvényen mintegy száz patológus vett részt.

A tüdő minden fontosabb differenciáldiagnosztikai területét igyekeztek feltárni a gyakorló patológusok számára rendezett workshopon, ide értve a többi között a tüdőtumorok patológiáját, valamint a tüdőfibrózist – ismertette Dr. Khoor András, a Mayo Clinic patológusa, egyetemi tanár, az Amerikai Magyar Orvosszövetség elnöke. Ahhoz, hogy egy onkológus vagy tüdőgyógyász szakorvos megfelelően kezelje a betegeket, fontos a patológiai háttértudás, azaz az ún. sebészi patológia – tette hozzá Dr. Matolcsy András, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója.

Az eredményes gyógyításhoz csapatmunkára van szükség, meg kell osztani egymással a tudást és a felelősséget, amihez szükséges az állandó továbbképzés is, és az ismeretek átadása, megosztása – ismertette Dr. Khoor András a Mayo Clinic filozófiáját. Hozzátette, hogy az általuk szervezett, idén először Budapesten megrendezett workshop lehetőséget adott arra a patológusoknak, hogy olyan kórképeket is tanulmányozzanak, amikre alapvetően nincs módjuk. Dr. Matolcsy András reményét fejezte ki, hogy a jövőben ismét otthont adhatnak hasonló szakmai rendezvénynek.

Keresztes Eszter
Fotó: I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet

printNyomtatás ▲ Fel ◀ Vissza

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.