A portaszolgálat minden dolgozójának, mintegy 210 munkatársnak szervezett kötelező továbbképzést a Műszaki Főigazgatóság Biztonságtechnikai Igazgatósága. Az immár harmadik alkalommal megtartott képzés a korábbiakhoz képest számos gyakorlati elemmel bővült, így például az elsősegélynyújtást ún. skill bábukon, a tűzoltást tálcatüzeken gyakorolhatták a résztvevők.

Munka- és tűzvédelem, katasztrófavédelem, környezetvédelem – a Biztonságtechnikai Igazgatósághoz tartozó minden szakterületet érintett az idén a Zágrábi úti Sporttelepen megszervezett továbbképzés – mondta el Mészáros István biztonságtechnikai igazgató. Az oktatás során feldolgozzák az előző év rendkívüli eseményeit, átbeszélik a jó és rossz gyakorlatokat is – tette hozzá.

Mint kifejtette, fontosnak tartják, hogy a portaszolgálat klasszikus üzemrendészeti típusú tevékenységet végezzen, vagyis a portások minden, a Biztonságtechnikai Igazgatósághoz tartozó szakterülettel kapcsolatban felismerjék a szabálytalanságokat, veszélyeztető körülményeket, és tudják, hogy kihez kell fordulni az intézkedés érdekében. 

A továbbképzés három napján mindhárom szolgálati csoport képzése megtörtént. Délelőtt elméleti előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, melyet délután gyakorlat követett. A porral oltók használatát ún. tálcatüzek eloltása során gyakorolhatták, míg Hornyák István, az Egészségtudományi Kar docense vezetésével az újraélesztést és az elsősegélynyújtást is kipróbálhatták a gyakorlatban, skill bábukon. A képzés része volt a konfliktuskezelés is. Ennek során elsősorban az asszertív kommunikáció fontosságát hangsúlyozták, a cél, hogy jól kezeljék a helyzeteket, ne eszkalálódjon egy-egy konfliktus – mutatott rá az igazgató.

Mészáros István tapasztalatai szerint a gyakorlat rendszeresen visszaigazolja, hogy van helye az oktatásnak. Jellemzően minden évben történik olyan eset, mikor élesben kell alkalmazni a tanultakat. Több alkalommal előztek meg tüzet a kezdeti fázisban a portaszolgálat munkatársai, és elsősegélynyújtásra is volt már példa, valamint vagyon elleni cselekmények elkövetőit is sikerült már tetten érni és visszatartani a rendőrség kiérkezéséig.  

Dobozi Pálma
Fotó: Ancsin Gábor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.