A Rózsavölgyi Szalon különleges akciója keretében 20%-os kedvezményes jegyeket kínál a Semmelweis Egyetem munkatársainak és hallgatóinak az alábbi darabjaira.

Eric-Emmanuel Schmitt: Az ismeretlen – magyarországi bemutató

Időpontok:
2017. szeptember 12. (kedd) 19:30
2017. szeptember 13. (szerda) 19:30

Helyszín: Rózsavölgyi Szalon, 1052 Budapest, Szervita tér 5. 

Jegyárak: 3 920 Ft (4 900 Ft helyett)

Szereplők: Fodor Tamás, Sztarenki Dóra, Varga Ádám, Sütő András
Rendező: Császi Ádám

Bécs, 1938 márciusa. Nem sokkal az Anschluss után. Sigmund Freudot a Német Birodalom elismerő nyilatkozat aláírására akarja kényszeríteni. Egy éjszaka a lányát elhurcolják, és ugyanezen az éjszakán egy idegen ugrik be kívülről az orvos dolgozószobájába. A furcsa látogató, úgy tűnik, mindent tud Freudról: az életéről, a gyerekkoráról, a félelmeiről. A két ember beszélgetéséből csak egyetlen magyarázat következik – ami azonban a köztudottan ateista Freud számára nem fogadható el. De mégis, akkor mi az, amiben hisz? Ha mégis létezik Isten, hogy engedheti, hogy az emberiségen úrrá legyen a gonosz? Miért enged teret az ordas eszméknek, az immorális cselekedeteknek, az embertelenségnek? Miért állítja az embert olyan erkölcsi dilemmák elé, amelyek elvehetik tőle a jóba vetett hitet? Mi dolga van a hitnek a pszichoanalízissel? És miért beszélget ilyesmikről a világhírű pszichiáter egy különös jelmezbe bújt vadidegennel élete vége felé, egy nehéz nap éjszakáján?

Schmitt drámája az irodalomtudósok szerint kísérlet arra, hogy a gonosz jelenléte ellenére igazolja Isten létezését. Azonban a klasszikus teodiceákhoz képest a szerző nem törekszik radikális állásfoglalásra, sokkal inkább a kétségek és kérdések felvetésére helyezi a hangsúlyt. Éric-Emmanuel Schmitt egy rádióhallgatással töltött éjszaka kezdte írni a darabot, amikor az egymás után következő sok rossz hír hallatán úgy érezte, megkérdőjeleződik a saját hite. Ez az élmény jelenik meg a Le Visiteur műben, mely végül az év legnépszerűbb drámája lett, negyvenezer példányban kelt el a szöveget tartalmazó könyv. 1994-ben, a Franciaországban színpadra került darab három Molière-díjat is kapott: a legjobb írónak járót, a legjobb rendezésért és a legjobb előadásért.

A Rózsavölgyi Szalon műsoráról bővebben itt tájékozódhat:
http://szalon.rozsavolgyi.hu/hu/musor.html?honap=2017-09

Jegyigénylés:
Jegyek igényelhetők a jegy@rozsavolgyi.hu email címen, illetve a +36 30 463 88 22-es telefonszámon hétköznap 12.00 és 18.30 között (szeptember 6-ig hétköznap 10:00-18:00 óra között, szeptember 7-től hétköznap 12:00 és 18:30 között). Kérjük, jegyfoglalásnál, illetve jegyvásárlásnál minden esetben jelezzék, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai vagy hallgatói.

Jó szórakozást kívánunk!