A közelmúltban írták alá a kelet-lengyelországi Zamoscban a Semmelweis Egyetem Pető András Kara, valamint a helyi Krok za Krokiem (Lépésről-Lépésre) rehabilitációs központ közötti megállapodást, mely a két intézmény évtizedes együttműködését fűzte szorosabbra.  A dokumentumot Andrzej Wnuk, Zamosc főpolgármestere és Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet is ellátta támogató aláírásával. Az együttműködés első lépéseként, a Pető András Kar gyakorló általános iskolájának felső tagozatos csoportja – a magyar állam támogatásával – nyári táborban vehetett részt Lengyelországban.

„Nagyon örültem, hogy eljöhettem, mert most voltam életemben először táborban, először jártam külföldön, ráadásul Lengyelországban. Találkoztam egy lengyel fiúval, aki a legjobb barátom lett, úgy hívják, hogy Peter, jókat játszottunk és beszélgettünk együtt a sátorban, holott sokszor nem is értettem, hogy mit mond”  – osztja meg élményeit Dani, a tábor egyik általános iskolás résztvevője.

„Nagyon szép volt a Lengyelország felé vezető út és nagyon örültem, amikor megérkeztünk Zamosc városába, ahol Mária Król, a központ vezetője nagy szeretettel fogadott bennünket. Nekem a programok közül a múzeumlátogatás tetszett legjobban és persze a közös vetélkedők. Nagyon finomak voltak az ételek és lehetőségünk volt néhány jellegzetes lengyel ételt is megkóstolni. Nagyon jó volt eljönni ebbe a szép országba, remélem, máskor is adódik lehetőségem” – mondja egy másik résztvevő, Lóri.  

A megállapodás céljai között szerepel, hogy a dominánsan mozgássérült gyermekek és felnőttek számára Lengyelországban is elérhető legyen a Pető-módszer, valamint a konduktív nevelés módszerét alkalmazó konduktorok szakmája ott is elfogadott legyen.

A Pető András Kar és a Krok za Krokiem központ gondozottjai sok egyéb program között közösen koszorúzták meg azt az emléktáblát, melyet a város központjában aznap az 1956-os magyar forradalom, valamint a magyar forradalommal és szabadságharccal szolidáris lengyelek tiszteletére felavattak.

Mindkét fél közös szándéka szerint a következő tanévben tovább építik a kapcsolatot, és előkészítő lépéseket tesznek a következő nyári tábor megvalósítása érdekében.

Vona Zsófia
Fotó: Domokos Zsolt, kollégiumvezető

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.