A kínai Nemzeti Egészségügyi és Családtervezési Bizottság Egészségügyi Humán Erőforrások Fejlesztési Központja (HHRDC) az egészségügyi képzések területén való együttműködések érdekében felkereste a Magyar Rektori Konferenciát (MRK), hogy találkozzanak a magyar egyetemek vezetőivel. A HHRDC tagjait a Semmelweis Egyetem szenátusi termében fogadták az MRK tagjai, a megbeszélést dr. Nagy Katalin, az MRK Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke vezette le.

A HHRDC-t 1998-ban hozták létre, hogy fejlesszék az emberi erőforrások szolgáltatását az egészségért és a családtervezésért – ismertette Zhang Xuegao főigazgató, aki hozzátette, jelenleg 205-en dolgoznak a HHRDC-ben, 20 országgal működnek együtt, többek között a Debreceni Egyetemmel, és további együttműködési lehetőségeket keresnek, valamint – mint mondta – több területen tudnának kínai intézményeket is javasolni a jövőbeli együttműködésekhez.

Dr. Pop Marcel szerint ez az időszak rendkívül kedvező a kínai-magyar kapcsolatok alakításához és javasolta egy együttműködési megállapodás aláírását az MRK és a HHRDC között. Dr. Nagy Katalin röviden említette a Stipendium Hungaricum programot, amelynek keretében kínai hallgatók tanulhatnak Magyarországon. A felek megállapodtak abban, hogy rövidesen meghatározzák az együttműködés elindításához szükséges kommunikáció pontos formáját. Rao Rose, a Nanjing Shuangri Education & Technology Co., Ltd testületének elnöke elmondta, hogy a magyar oktatásnak nagyon jó híre van Kínában, és évente félmillió kínai megy külföldre tanulni főleg az egészségügy területén, amely megfelelő lehetőséget kínálna a jövőbeni együttműködésekre.

KEE
Forrás: Vadlövő Judit, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.