Megnyílt Kozma István festő- és iparművész második kiállítása a Semmelweis Szalonban. A tárlatot dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes nyitotta meg. A művész beszélgetőpartnere dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szücs György művészettörténész volt. Az eseményen Váradi László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatója Kodály Zoltán, Marosszéki táncok című zongorajátékát adta elő.

Kozma István a Kolozsvári Művészeti Akadémián végzett, Bene József festő irányításával. 1963-tól 1990-ig Nagybányán élt, ez idő alatt több ezer iparművészeti tárgyat alkotott – népi és modern kerámiák, faldekorációk, faragott tárgyak –, melyek nagy része exportra készült.

Kozma István szerint a művészet egy mesterség: meg kell tanulni az alapfogalmakat, azután apránként jöhetnek a felsőbb fokozatok. A legnehezebb lépcsőfok, hogy az egyetem után kialakítsuk egyéni nyelvezetünket – mondta hozzátéve, hogy aki elkötelezte magát a nagybányai festészet mellett, annak ez mind sikerült. Kozma István elmondása szerint rengeteget tanult mestereitől, olyan tanárai voltak, akik lelket és emberséget adtak számára. Szellemi mesterének a nagybányai festőiskola alapítóját, Hollósy Simont tekinti.

Dr. Pop Marcel beszédében megemlítette nagybányai származását, és Kozma István műveire utalva elmondta: a festményeken visszaköszönnek azok az épületek, helyszínek, ahol korábban maga is járt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes ellátogatni a településre, és személyesen megismerni, mert rengeteg új élményt adhat az utazás.

Szücs György az est folyamán kiemelte: Kozma István egy olyan művész, aki nemcsak a kortárs, hanem az őt megelőző művészek világában is megtalálta az egyedi hangot. Szerinte aki ezt a kiállítást megtekinti, és végigolvassa a címkéket, Nagybányára utazva a művész szemén keresztül látja majd az épületeket, a tájat, a vidéket. A kiállítás képeit nagyon színerősnek és dekoratívnak jellemezte.

Kozma István tárlata 2017. szeptember 15-ig tekinthető meg a Semmelweis Szalonban előzetes bejelentkezés után. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu, tel.: 06 20 825-9180)

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

8kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.