Alapításának 102 éves évfordulóját ünnepelte a Magyar Védőnői Szolgálat, a Védőnők Napját immár 10 éve rendezik meg. A helyszín ebben az évben is a Nagyvárad téri Elméleti Tömb volt, ahol dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, a rendezvény fővédnöke bejelentette: július végéig készül el egy koncepció az államilag szervezett védőnői ellátás lehetőségeiről.

Az ünnepség kezdetén a rendezvény védnökei köszöntötték a résztvevőket. Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos elmondta: 102 éve alakult meg az Országos Stefánia Szövetség az anyák és csecsemők védelmére, erre emlékezünk ma. Szólt arról, hogy a védőnői szolgálat hungarikum, és a védőnőként dolgozók reflektorfény nélkül, „csendes harcosként” végzik munkájukat az anyák és a csecsemők védelmében. 

Dr. Szél Ágoston rektor képviseletében, illetve a Semmelweis Egyetem mint házigazda nevében dr. Valent Sándor, az Orvosszakmai, Finanszírozási és Minőségbiztosítási Főigazgatóság vezetője köszöntötte a védőnőket. Mint rámutatott, a védőnők munkája a gyermek megszületésével nem ér véget, hanem újabb fejezetbe lép, az újszülötteket tovább kísérik, csakúgy, mint valamennyiük családját is. Ez a nap lehetőséget ad mindannyiunknak, hogy tisztelegjünk a védőnők munkája előtt, és megköszönjük mindazt, amit nap mint nap elkövetnek annak érdekében, hogy a magyarországi újszülöttek egészségesen nőjenek fel – fogalmazott.

Odor Andrea országos vezető védőnő hangsúlyozta: munkájukra hivatásként tekintenek. Arról is beszélt, hogy az 5324 védőnő 75 százaléka területi védőnőként végzi munkáját, és körülbelül 400 szakember hiányzik a rendszerből. Kiemelte, egy betöltött területi védőnői állásra átlagosan 40 várandós anya jut. Kitért arra is, hogy 2016-ban 145 520 várandós szerepelt a védőnői nyilvántartásban, 82 százalék esetében a védőnői gondozásba vétel megtörtént az első trimeszterben.

Védnökként köszöntötte a résztvevőket dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, az Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszékének vezetője köszöntötte a jubiláló védőnőket, akik – mint fogalmazott – évtizedeken át vitték a vállukon a hazai egészségügyi alapellátás ügyét, szolgálták egy felnövekvő társadalom egészségét. Az, hogy a praxisok tizede betöltetlen, aggodalommal tölti el a szakmai köztestületet – hangsúlyozta. Mint rámutatott: a védőnők egy különleges hivatás gyakorlói, hiszen a védőnő nemcsak egészségügyi szakember, hanem a családok beengedik az otthonaikba őket, bizalommal fordulnak feléjük.

Az ünnepi program fővédnökeként dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár beszédében kiemelte: a kormánynak nagyon fontos a védőnők ügye, a védőnői szolgálat hungarikumnak számít, és a kormány megpróbál jobb feltételeket teremteni számukra. Jelezte, tisztában vannak azzal, hogy a védőnők bérezésére szánt forrás nem elegendő, és azért, hogy az emelés biztosan eljusson hozzájuk, már védőnői pótlék címen utalják pénzt. „Ez nem az utolsó, hanem az egyik lépés volt a sok közül, ami még vár ránk” – fogalmazott. Kitért arra, hogy július végéig kidolgoznak egy koncepciót az államilag szervezett védőnői ellátás lehetőségeiről. Hozzátette: szeretnének a jövőben több népegészségügyi szempontból fontos szerepkört átadni a védőnőknek.

Az ünnepségen miniszteri elismeréseket, jubileumi díszokleveleket és Év védőnője díjakat is átadtak.

Dobozi Pálma; MTI
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem