A Központi Betegellátó Épületben tartott kiürítési gyakorlat célja az volt, hogy a klinika munkatársai a későbbiekben esetlegesen előforduló egészségügyi válsághelyzeteket, vagyis reális körülmények között, füstben és a sziréna hangja mellett, fokozott stresszhelyzetben is sikeresen kezeljék – mondta Mészáros István, a Biztonságtechnikai Igazgatóság igazgatója. A szimulációt a Biztonságtechnikai Igazgatóság szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Peter Cerny Alapítvány, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Vöröskereszt közreműködésével.

Az épület negyedik emeletén egy szülészeti és nőgyógyászati klinikát rendeztek be szülészeti és nőgyógyászati osztályra, valamint intenzív terápiás részlegre bontva, melyekhez egy-egy koraszülött intenzív osztály társult. A két színhelyre azért volt szükség, hogy különböző típusú kiürítési módszert gyakorolhassanak az egyetem munkatársai – ismertette Mészáros István.

A gyakorlaton közel hatvan fő vett részt, a felnőtt betegeket az egyetem hallgatói és a Magyar Vöröskereszt képzett imitátorai alakították. A koraszülöttekhez a Szimulációs Központ biztosított „manikin” babákat azért, hogy a személyzet még reálisabb körülmények között gyakorolhassa az ellátásra szoruló csecsemők menekítését. A forgatókönyv szerint 13 órakor az emeleten tűz ütött ki, amitől a füstjelzők működésbe léptek. A portaszolgálat értesítette a katasztrófavédelmet, valamint a mentőket, jelezve a problémát és a helyzet súlyosságát. A hatóság a kiérkezést követően megkezdte a tűzoltást és a mentési folyamatot, miközben az egyetem munkatársai a válsághelyzeti tervben megfogalmazottak szerint menekítették a betegeket, köztük a koraszülötteket is.

Az eseményekkel párhuzamosan a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika oktatótermében 32 kamera által rögzített osztott képernyőn, élőben figyelhették a történéseket a jelenlévők, melyet Zólyomi Ildikó, a Biztonságtechnikai Igazgatóság tűzvédelmi vezetője kommentált. Mészáros István az eseményt követően köszönetet mondott az akcióban résztvevőknek és kiemelte, hogy a gyakorlatot sikeresen teljesítették. Hozzátette: ehhez az épület felszereltsége is hozzájárult, többek között a tűzoltóliftnek, a kialakított tűzszakaszoknak, a hő-és füstelvezető rendszernek köszönhetően.

Mint azt a biztonságtechnikai igazgató elmondta, a gyakorlatot az I. és II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika és Sürgősségi Betegellátó Osztály közösen szervezte mintegy fél éven keresztül. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója sikeresnek értékelte a gyakorlatot és hangsúlyozta, hogy a személyzet felkészültségében az öntevékenységnek is fontos szerepe van. A gyakorlatot követően a Biztonságtechnikai Igazgatóság biztonsági tervet készít a menekítési akció során felmerülő különböző kockázati tényezőkről illetve azok kezelési módjáról. Ide értve az építészeti, műszaki paramétereket, az orvostechnikai eszközöket és a humánerőforrás-kapacitást is – tájékoztatott az igazgató.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.