Varga-Amár László kortárs festőművész legújabb alkotásaiból nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. A tárlat megnyitóján dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes köszöntötte a jelen lévőket. Az est beszélgetőpartnere Baky Péter festőművész volt, aki kitért több mint 40 éves barátságára Varga-Amár Lászlóval. Szólt arról is, hogy a kortárs alkotók között kevés olyan művész van, akinek ennyire sajátos és kiforrott az eddigi életműve. Alkotásai egyéniek, senkiéhez sem hasonlíthatók – tette hozzá.

Varga-Amár László a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán szerzett diplomát 1980-ban, közel 40 éve van a pályán. Ma a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti tagozatának elnöke. Több mint 130 önálló kiállítása volt, művei nemcsak itthon, hanem Párizstól Washingtonon át, Rómán, Londonon és Bécsen keresztül a világ több nagyvárosában voltak kiállítva. A kortárs alkotó a honlapunknak adott interjúban elmondta: a kiállítás lényege a kiállított anyag egységessége, mely megmutatkozhat akár az anyagok használatában, a képek méretében, a motívumok hasonlóságában.

A mostani festménysorozatában – a korábbi műveihez hasonlóan – ismét emberalakokat ábrázol különféle technikákkal. Az elmúlt egy év munkáin Rodin Tékozló fiú című szobrának átiratait alkotta meg szokatlan anyaghasználattal (égetett papír, celofán, műanyag stb.).

Bár tíz éve fogadkozik, hogy soha többé nem húz egy vonalat sem, de a szenvedélye és az alkotás iránti szeretete mindig győzedelmeskedik felette – tette hozzá. Mint mondja, számára művészet az élet. A komolyzene és a versek inspirálják őt igazán, melyek reggeltől estig zúgnak benne. Elmondása szerint a festészettel nem lehet leállni, erre az ember születik, az amatőr lelkes, a profi csalódott és elkeseredett.

Az est folyamán Szilasi Dávid, a művész egykori tanítványának zongorajátékát hallhatták, valamint a Szent Gellért Diákszínpad előadásában Yasmina Reza Művészet című drámájának részleteit láthatták a résztvevők.

Varga-Amár László tárlata 2017. június 12-ig tekinthető meg a Semmelweis Szalonban előzetes bejelentkezés után. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu, tel.: 06 20 825-9180)

Homonnay-Bukovenszki Orsolya

Fotó: Kovács Attila

Galéria

12kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.