A University of Massachusetts Medical School (UMASS) kancellárja, dr. Michael Collins meghívására látogatást tett az amerikai egyetemen dr. Szél Ágoston rektor és dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató, melynek keretében aláírták a két intézmény közötti együttműködési megállapodás meghosszabbítását. A delegáció tárgyalásokat folytatott a Rutgers Egyetemen is a School of Nursing Camden vezetőségével, ahol dr. Pop Marcel meghívott előadóként beszédet mondott az ápoló végzettségű hallgatók diplomaosztó ünnepségén.

A worcesteri székhelyű UMASS orvostudományi egyetemmel 2011-ben kötött először, öt évre szóló együttműködési szándéknyilatkozatot a Semmelweis Egyetem. Ennek meghosszabbításáról írtak alá most megállapodást a felek. A látogatás keretében a Semmelweis Egyetem delegációja több megbeszélést is folytatott az UMASS vezető oktatóival további oktatási és kutatási együttműködési lehetőségek azonosítása érdekében. A találkozók fontos témája volt az újonnan indított Erasmus+ program lebonyolításával kapcsolatos kérdések megvitatása, így például a program által kínált lehetőségek hatékonyabb kihasználása, az együttműködés kiterjesztése az egészségtudomány területére, illetve az amerikai partner hozzájárulásának lehetőségei a program finanszírozásához. A delegáció külön megbeszélést folytatott dr. Virga Ágnessel, a Massachusettsi Magyar Egyesület elnökével is,  aki felajánlotta, hogy megvizsgálja, milyen alternatív támogatási lehetőségeket tudna az alapítvány felajánlani a magyar hallgatóknak. 

A delegáció ellátogatott a New Jersey állambeli Rutgers Egyetemre is, mellyel több mint tíz éve ápol személyes kapcsolatokat a Semmelweis Egyetem. Az elmúlt években elsősorban az Egészségtudományi Kar közreműködésével szélesedett a kapcsolatrendszer, legutóbb az Erasmus+ program segítségével. 2013-ban dr. Marie O’Toole, a Rutgers Egyetem dékánhelyettese, oktatója, elismert amerikai kutató a Semmelweis Egyetem díszdoktora lett.

A látogatás alkalmával a Semmelweis Egyetem delegációja megbeszéléseket folyatott Phoebe Haddon kancellárral, Joanne Robinson dékánnal és dr. Marie O’Toole-al, melyek fő témája az Erasmus+ program hatékonyabb kihasználása, folytatása és a meglévő projekttervezetek gyakorlati megvalósításának lehetőségei (közös PhD-képzés, közös nyári programok stb.) voltak.

Dr. Pop Marcel igazgató ünnepélyes keretek között köszönthette a Rutgers School of Nursing Camden ápolóvégzettségű hallgatóit a látogatás ideje alatt rendezett diplomaátadón.

DP
Forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.