Az idén 10 éves Kerpel- Fronius Ödön Tehetséggondozó Program hallgatói tudományos és kulturális előadásokat is bemutattak a Semmelweis Szalonban megtartott Kerpel Tehetségnapon. A rendezvényt dr. Szél Ágoston rektor nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a tehetséggondozó program az egyetem egyik legsikeresebb vállalkozása, amely nagyban hozzájárult az intézmény kutatóegyetemi címéhez. A rektor felidézte egyik korai kutatását, amit eleinte nem végzett szívesen, de végül annak köszönhetően kapott kandidátusi fokozatot (A retina színspecifikus fotoreceptorainak azonosítása látópigmentek ellen készített ellenanyagokkal), és később nagydoktori értekezése is ennek eredményeire épült. Saját történetével állhatatosságra, kitartásra buzdította a fiatalokat, és arra, hogy mindig higgyenek abban, amit csinálnak, mert csak így érhetnek célba.

Dr. Fekete György, a program Tehetséggondozó Tanácsának elnöke és dr. Szabó Attila titkár emlékeztettek, hogy a programot tavaly beválasztották az Európai Tehetségpontok közé, nemrég pedig elnyerte a „Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Akkreditált Kiváló Tehetségpontja” címet. Az erről szóló oklevelet a tanács tagjai ünnepélyesen átadták dr. Szél Ágostonnak. A Kerpel-program több mint 20 új fiatal tehetséggel gazdagodott a közelmúltban – ismertette köszöntőjében dr. Fekete György. Hozzátette, hogy idén szeptembertől a külföldi hallgatók számára is nyitott lesz a program angol és német nyelven egyaránt. A tehetséggondozó program eredményei közt említette a számos sikeres külföldi ösztöndíjat és tanulmányutat.

Az elmúlt 10 évben bebizonyosodott, hogy a program ténylegesen hozzájárul a fiatalok pályakezdéséhez – mondta dr. Szabó Attila, majd bemutatta a Tehetséggondozó Tanács új tagjait: az idegen nyelvű program ősztől dr. Alpár Alán, dr. Bödör Csaba, dr. Fekete Andrea, dr. Kiss András, dr. Zsembery Ákos részvételével indul. Mint elmondta, az idén felvett hallgatókkal már több mint 140-re nőtt a résztvevők számára, akiket immár közel száz mentor segít. Dr. Szabó Attila kiemelte, hogy a közös munka során olyan kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyek egy életre meghatározhatják a fiatalok pályáját.

A köszöntőket követően a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Program öt hallgatója számolt be tudományos eredményeiről. Molnár Kristóf (PhD) „Új típusú, biokompatibilis polimer szálrendszerek kifejlesztése orvosi és biológiai célokra” címmel tartotta meg előadását, dr. Tóth-Vajna Zsombor (PhD) az alsó végtagi perifériás artériás betegségek szűréséről beszélt családorvosi praxisokban. Juriga Dávid (PhD) „Biodegradáció és in vitro sejttenyésztés tiol tartalmú poli(aszparaginsav) alapú géleken” címmel tartott beszámolót, Keszthelyi Márton (ÁOK, V.) a varicokele új műtéti indikációiról és a műtéti típusok összehasonlításáról szólt. Az ötödik előadó Kocsmár Éva (ÁOK, VI.) volt, aki „A személyre szabott Helicobacter pylori eradikációs terápia patológiai diagnosztikája: a clarithromycin rezisztencia szöveti kimutatása” címmel tartott előadást. A tehetséggondozó program hallgatóinak kulturális műsorában Sepp Ivett Nimol (ÁOK, I.), dr. Tóth Zsombor (PhD), Kovács Klaudia (ÁOK, IV.), Pósa Ágnes (ETK) zenei és prózai előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.