Dr. Wéber György, a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója vehette át idén a Magyar Sebész Társaság (MST) legrangosabb díját, a Balassa János Emlékérmet. Dr. Wéber György Mérföldköveim: ér- és sérvsebészet, oktatás és kutatás címmel tartotta meg emlékelőadását.

A Balassa János Emlékéremben a magyar sebészet legkiemelkedőbb személyiségei részesülhetnek, ez a legmagasabb rangú szakmai elismerés a hazai sebészetben – hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémián tartott rendezvény megnyitásaként dr. Harsányi László, az MST elnöke, az I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatója.

Az idei díjazottat, dr. Wéber Györgyöt dr. István Gábor főtitkár méltatta. Emlékeztett rá, hogy a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett summa cum laude, majd 32 éven át a pécsi egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikáján dolgozott. 2010 óta a Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója. Egyebek mellett 144 tudományos közlemény, négy tankönyv és három egyetemi jegyzet fűződik a nevéhez.

Számos új műtéti technika kidolgozása kötődik hozzá. Így például a világon elsőként végzett a minimál invazív, kis feltárás melletti érműtétek körébe tartozó minilaparotomiás aortoiliacalis rekonstrukciót (1993), melyet számos nemzetközi kongresszuson mutatott be, és éveken keresztül volt meghívott előadója – többek között – a bostoni Harvard Egyetem érsebészeti továbbképző tanfolyamának. Hazánkban elsőként végzett kézzel asszisztált laparoszkópos aorto-bifemoralis bypass implantációt (1995). A sérvsebészetben két országos, prospektív, randomizált vizsgálatot szerveztek munkatársaival, melynek következtében az egész hazai sérvsebészetben paradigmaváltás történt, és mára a háló beültetésével végzett beavatkozás lett az elterjedt modern műtéti megoldás.

Dr. Wéber György Mérdföldköveim: ér- és sérvsebészet, oktatás és kutatás című emlékelőadásában végigtekintett pályáján, de szólt a díj névadójáról, Balassa Jánosról is, aki – mint fogalmazott – kora kiemelkedő tudósa és nagyszerű sebész volt, a korszerű hazai sebészeti oktatás és gyakorlat megteremtője.

„Legelső és máig tartó szerelmem a szakmában az érsebészet” – fogalmazott dr. Wéber György. Mint honlapunknak elmondta: a pécsi sebészeti klinikán, ahol pályáját kezdte, kiemelkedő volt az érsebészeti munkacsoport dr. Kiss Tibor vezetésével, így ez a lehetőség és a vezető személyisége határozta meg, hogy ebbe az irányba indul el. Bár az egyetemi intézet igazgatójaként az oktatás áll munkája a fókuszában, jelenleg is aktív sebész a Szent István Kórház szaktanácsadójaként, dr. Ender Ferenc főorvos felkérésére. Ennek köszönthetően szépen kiegészíti egymást az oktatás, kutatás, gyógyítás a mindennapokban – fogalmaz.

Mint hangsúlyozza, az elsőként végzett műtéti megoldások mellett nagyon büszke az általa vezetett Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézetre, melynek kialakításában is aktív szerepe volt tanácsadóként dr. Karádi István akkori dékán felkérésére. Az intézet 2011 januárjában nyitott meg hivatalosan, és – mint fogalmaz – mára egy olyan műhelyt hoztak létre egy nagyon jó csapattal, mely integráns része lett a Semmelweis Egyetem graduális és posztgraduális képzésének. Dr. Wéber György tapasztalata szerint a hallgatók nagyon szeretik az intézetet, mely annak is köszönhető, hogy itt találkoznak először olyan helyzetekkel, mikor a kezüket, kézügyességüket kell használni. Számos, a későbbi sebészeti gyakorlatra felkészítő praktikus dolgot tanulnak itt meg a bemosakodástól kezdve a csomózáson, öltésen, sebellátáson át a laparoszkópos eszközök kezeléséig.

A Balassa-emlékéremmel kapcsolatban dr. Wéber György hangsúlyozta: hatalmas erkölcsi elismerés számára, hiszen sebészek adják, vagyis egyfajta szakmai életműdíj, emellett nagy dicsőség olyan elődök után átvenni a díjat, mint például Korányi Sándor, Dollinger Gyula vagy Perner Ferenc.

Dobozi Pálma
Fotó (díjátadó): Klotz Dávid, Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet, Kiss Balázs

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.