22 évig dolgozott az egykori I. Sz. Szemészeti Klinikán, majd rövid kihagyás után lett 2016 év végén a Mária utcai Szemészeti Klinika vezető főnővére Láng Tiborné Demeter Lívia. Munkája során szem előtt tartja a klinikán folyó munka jól szervezettségét, és a szakdolgozói utánpótlásról való gondoskodást. A szemészeti ellátást több szempontból is izgalmasnak gondolja: egyrészt, mert az ún. egynapos beavatkozások és a sok járóbeteg miatt folyamatos „nyüzsgés” van a klinikán, másrészt, mert a gyermekek ellátásáról is gondoskodniuk kell.

Eger mellett születtem, akkoriban a kisebb települések fiataljainak még nagyobb nehézséget jelentett a továbbtanulás, ugyanakkor édesanyám elhatározásának köszönhetően sikeres felvételit tettem a budapesti Kállai Éva Egészségügyi Szakközépiskolába – mondta a kezdetekről Láng Tiborné Lívia. A középiskola elvégzése után Szolnokon kezdett el dolgozni az intenzív ellátásban, majd évekig egy budapesti üzemorvosi rendelő volt a munkahelye, 1991-ben a Tömő utcai, egykori I. Sz. Szemészeti Klinikára került, ahol 2013-ig klinikavezető főnővérként tevékenykedett. 2002-ben a Pécsi Tudományegyetemen diplomás ápolói végzettséget szerzett. A két klinika összevonása után néhány éves kihagyást követően lett ismét a Szemészeti Klinika vezető főnővére 2016 év végén, jelenleg mintegy 60 fő munkáját koordinálja – összegezte röviden eddigi pályafutását Láng Tiborné.

A szemészeti ellátás sok szempontból sajátos – ismertette a főnővér példaként említve, hogy az ambuláns rendeléseken naponta több száz pácienst látnak el, akik kényelme érdekében igyekeznek elérni, hogy az egyes szakrendelések között minél kevesebbet kelljen ingázniuk az épületen belül. A fekvőbeteg-ellátásról szólva elmondta, mivel nagyrészt egynapos sebészeti beavatkozások történnek a klinikán, a betegek csak kevés időt töltenek a kórtermekben, nagyon pörög az ellátás. Kiemelt terület a gyermekszemészeti ellátás, hiszen például a balesetet szenvedett gyerekek, akiknek a szeme sérült meg, az ország egész területéről ide kerülnek, illetve számos tervezett műtétet is itt végeznek el, így – bár alapvetően nem gyermekklinikáról van szó – egyszerre kell kiszolgálni a felnőttek és a kicsik igényeit – emelte ki a főnővér. A gyengén látó, vak, illetve gyermekkorú páciensek miatt a családtagok, kísérők is nagy számban vannak jelen a Mária utcai épületben, ezért folyamatos „mozgás” jellemző – tette hozzá.

Az utánpótlás biztosítása az egyik legfontosabb feladat és egyben nagy kihívás is, így a klinikán gyakorlatukat töltő levelezős és nappalis hallgatókat, valamint a főiskolásokat egyaránt igyekszünk arra ösztönözni, hogy válasszák ezt az intézményt munkahelyül, aminek érdekében izgalmas feladatokat kapnak, például nyomon követik a szakdolgozók munkáját, kipróbálhatják magukat a betegágy mellett – mondta Láng Tiborné. Hozzátette, ő maga is sokat foglalkozik a fiatalokkal, igyekszik odafigyelni az igényeikre, problémáikra. Emellett a főiskolások elméleti oktatásában is részt vesz, amit a folyamatos kapcsolattartás miatt tart fontosnak, illetve azért, mert itt a fiataloknak lehetőségük van feltenni a kérdéseiket, neki pedig módjában áll felkelteni az érdeklődésüket a betegellátás iránt, számolt be tapasztalatairól a főnővér.

Vezető főnővérként fontosnak tartja a továbbképzéseken való részvétel biztosítását a szakdolgozók számára, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarában való tagságot, valamint a belső és külső auditok feltételrendszerének való hibátlan megfelelésre törekvést. Mivel a munkahelyünkön töltjük az életünk jelentős részét, ezért fontos, hogy rend és nyugalom legyen, ezt próbálom elérni – mondta Láng Tiborné. Hangsúlyozta, hogy a Szemészeti Klinikán a szakorvosok is kiveszik a részüket a papírmunkából, ezért nem hárul minden adminisztratív feladat a szakdolgozókra. A klinikai csapat egysége érdekében rendszeresen ellátogatnak a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének kongresszusára, ahol a dolgozók színvonalas előadásokat tartanak és hallgatnak, ami segíti a szakmai fejlődést és változatosságot jelent a mindennapokban – ismertette Láng Tiborné. Kiemelte még, hogy Magyar Műtősasszisztensi Társulás országos kongresszusát a klinika főműtősnője, Fenesi Teréz szervezi. Szintén a csapat egységét szolgálja a közös karácsonyi ünneplés, valamint, hogy a nyugdíjba vonult dolgozókat is rendszeresen vendégül látják a klinikán.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.