Ápolástörténeti és szakmai versenyt hirdetett a hallgatók számára az Egészségtudományi Kar (ETK) Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Ápolástan Tanszéke a Kossuth Zsuzsanna-emlékév keretében. Négy egyetem hat csapata mérte össze tudását az ápolás történetét és aktuális kérdéseit egyaránt érintő versenyben.

A másod- és harmadéves ápoló hallgatókból álló csapatok által elkészített poszterek az idén 200 éve született Kossuth Zsuzsanna életének fontos momentumait, korabeli eseményeit mutatták be, illetve a jövő ápolói számára is fontos üzeneteket fogalmaztak meg. A versenyen az ápolás múltját és Kossuth Zsuzsanna alakját, tetteit felidéző feladatokon túl a jelen kor aktuális ápolásszakmai kérdései is teret kaptak. Az elméleti ismeretek mellett – kihasználva az ETK korszerű ápolási demonstrációs egységeinek felszereléseit, szimulációs eszközparkját – gyakorlati tudásukról, készségeikről is számot adtak a csapatok, hat különböző ápolási gyakorlati feladatot kellett szintidőn belül megoldaniuk.

Az ápolástörténeti és szakmai verseny országos döntőjén dr. Dörnyei Gabriella dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket a kar Vas utcai épületében. A zsűri tagjai a hazai ápolóképzés öt felsőoktatási intézményéből érkeztek, de helyet kapott a hallgatói önkormányzat képviselője is – ismertette dr. Balogh Zoltán, az Ápolástan Tanszék vezetője, a verseny szervezője.

Az összesen hét fordulóból álló szakmai verseny igen szoros eredményt hozott az első három helyen. Az első helyezést a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi és Szociális Képzési Kar ápoló csapata – Banyó Barbara, Mózes Imre, Szunyogh Tünde – érte el. A második helyet a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar ápoló hallgatói – Juhász Mónika, Köller Veronika, Teremi Zsuzsanna – nyerték. A harmadik helyen a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar csapata – Lelkes Viktória, Papp Fanni, Pákozdi Viktória – végzett.

A verseny célja az volt, hogy a résztvevők az elődök nyomán járva felidézzék és megemlékezzenek azokról az értékekről és törekvésekről, melyek megalapozták és elősegítették az ápolói hivatás kialakulását, fejlődését. Cél volt továbbá az ápolói hivatástudat új, a mai korhoz jobban alkalmazkodó aspektusainak megformálása, a közösségi aktivitásban és érdekérvényesítésben rejlő lehetőségek megjelenítése is.

A szakmai verseny díjait az Egészségtudományi Kar mellett a Magyar Ápolási Egyesület, a Magyar Ápolástudományi Társaság, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a HIVATÁSUNK kamarai magazin és a NŐVÉR szakmai tudományos folyóirat kiadója ajánlotta fel. Ugyancsak díjat adott át az ETK Hallgatói Önkormányzata is.

Forrás: Egészségtudományi Kar

Galéria

13kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.