A Semmelweis Szalonban mutatták be a Klinikai obezitológia című új egyetemi tankönyvet. A mintegy 70 szerző közreműködésével megírt, első magyar nyelvű elhízástudományt taglaló átfogó szakkiadványban megtalálható az elhízás kezelésének több módja, ide értve a diétát, a pszichés vezetést, valamint a jelenleg elérhető legmodernebb gyógyszeres és sebészi lehetőségeket is.

A könyvbemutatón dr. Szél Ágoston rektor örömét fejezte ki, amiért az egyetemen mutathatták be a témájában újszerű kötetet. Egy Shakespeare-idézeten keresztül rávilágított az elhízás társadalomban betöltött szerepének változásaira. Kiemelte, hogy bár napjainkban a fogyasztói társadalom nyomása és a gyorséttermek térhódítása miatt egyre gyakoribb a kövérség, a közvélemény által mégsem elfogadott, ha valaki jelentős túlsúllyal rendelkezik.

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes az elhízás szív- és érrendszerre gyakorolt hatásáról szólt. Az általa jegyzett fejezetben főleg a koszorúérbetegség, szívelégtelenség, infarktus vonatkozásait gyűjtötte össze – ismertette a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. Mint elmondta, a legújabb kutatások eredményei azt mutatják, hogy a kardiovaszkuláris betegségekkel küzdők esetén a drasztikus diétával és jelentős fogyással szemben a tényleges és tartós életmódváltoztatás vezet eredményre kisebb arányú, lassú súlycsökkenéssel kísérve.

Dr. Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) alapító elnöke és a kötet szerkesztője köszönetet mondott szerkesztőtársainak, dr. Pados Gyulának, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház docensének, valamint dr. Simonyi Gábor osztályvezető főorvosnak. Mint ismertette, a könyv szerzőinek névsorában 68 neves szakorvos szerepel, akik mind a saját területük elhízással kapcsolatos összefüggéseit tárgyalják, így összesen 30 betegségcsoportot érint az inter- és multidiszciplináris kiadvány. Dr. Bedros J. Róbert hozzátette, jelenleg 54 obezitológus szakorvos dolgozik országszerte. Kiemelte, hogy a MOMOT kezdeményezésére lehetőség van licenszvizsga letételére, a most megjelent tankönyv pedig a szakterület további fejlődését szolgálja. A 10 évvel ezelőtt alapított MOMOT tevékenységéről többek között elmondta, a társaság célja, hogy az elhízást mint betegséget tudományos szempontból tanulmányozza, hatékony kezelési lehetőségeket dolgozzon ki, illetve ezek eredményeit ismertesse. Ennek részeként évente rendeznek szakkonferenciákat, és többek között a társaság dolgozta ki Magyarországon elsőként az alacsony szénhidrát-tartalmú diétát.

A könyv kiadását a téma fontossága miatt prioritásként kezelte a Semmelweis Kiadó – hangsúlyozta Táncos László igazgató, aki kiemelte a tankönyv időszerűségét és hiánypótló szerepét.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.