Harmincötödik alkalommal rendezték meg az Egészségtudományi Kar és az EDUVITAL NET közös szervezésű, „Vas utcai délutánok” programját, melyen elhangzott a hetvenedik és hetvenegyedik előadás. Az öt éve elindított előadássorozat az egészséggel, egészségneveléssel kapcsolatos témák legjobb szakembereit vonultatja fel; nemzetközi hírű vendégelőadók és a karon oktató szakemberek beszélnek egy-egy adott témáról.  

A márciusi programon a sport élettani és az egészségre gyakorolt hatásairól volt szó. A vendégelőadó ezúttal dr. Pavlik Gábor, az MTA doktora, egyetemi tanár, sportorvos volt, aki a rendszeres edzés egészségmegőrzésben betöltött szerepéről beszélt. Dr. Pavlik Gábor nemcsak a Testnevelési Egyetem sportélettan professzora, hanem maga is sportol, és 25 évig volt a magyar vízilabda válogatott orvosa. Ma is aktívan oktat, kutat és rendel. Előadásában tudományos alapossággal ismertette egyebek mellett a rendszeres testmozgás komplex hatásait a mozgató-, az ideg- és a szív-keringési rendszerre.

A kari előadó ezúttal dr. Szekeres Mária, a Morfológiai és Fiziológiai Tanszék adjunktusa volt. A szakember az Általános Orvostudományi Karon végzett és szerzett PhD-fokozatot, oktat és kutat is. Nevéhez fűződik a Testnevelési Egyetemmel nemrégiben indított közös, a sportolás hatását érintő kutatómunkák és kurzusok szervezése. Egyik kutatási területe, amire az előadásában is koncentrált, az erek vizsgálata, másik a hormonok jelátviteli mechanizmusai, melynek szintén vannak kapcsolódó vonatkozásai. Előadása a mozgás és a sport akut és hosszabb távú hatásait tárgyalta a keringési rendszerre és az erek működésére, annak előnyös szerv- és sejtszintű hatásaival.

Fő üzenetként mindkét előadó azt emelte ki, hogy a rendszeres mozgás alapvetően fontos az egészségünk megőrzésében, vizsgáljuk akár az akut, akár a hosszabb távú hatásokat, vagy bármely élettani paramétert.

Az előadássorozat következő programjai ide kattintva tekinthetők meg.
Forrás: Egészségtudományi Kar

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.