A Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar különleges akciója keretében kedvezménnyel kínál jegyeket a Semmelweis Egyetem munkatársainak és hallgatóinak a Pesti Vigadóban rendezett “Halotti beszéd” koncertre.

Helyszín:
1051 Budapest, Vigadó tér 2.
Időpont:
2017. április 21. (péntek) 19:30
Kedvezményes jegyár:
I. kategória: 1700 Ft (első 7 sor)
II. kategória: 1100 Ft
Jelentkezés:
Kérjük, részvételi szándékát a menus.monika@concertobudapest.hu címen, a rendelt jegy darabszámának és kategóriájának feltüntetésével jelezze!
A visszaigazolt jegyeket a helyszínen, névre szólóan lehet majd átvenni a Concerto pultjánál!
Jelentkezési határidő:
2017. április 18. (kedd)

Program:
Liszt: Orpheusz
Durkó Zsolt: Halotti beszéd – oratórium tenor és bariton szólóra, vegyeskarra és zenekarra (1972)
Dubrovay László: II. zongoraverseny (Concerto romantico)
Liszt: Tasso
Pataki P. Dániel tenor,Cser Krisztián basszus
Balázs János – zongora
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Vezényel: Kocsár Balázs

Ajánló:
A halott szerelméért az alvilágba alászálló, mitológiabéli dalnok története és a legkorábbi teljesen magyar nyelvű szövegemlék, túl a korok, kultúrák és hitek különbözőségén ugyanarról az örök helyzetről beszél: a halállal szembesülő ember magyarázatot és megnyugvást kereső, vagy épp váltig tusakodó gyászáról. Liszt 1854-es szimfonikus költeménye persze emellett egy másik időtlen témát, méghozzá a művészet varázshatalmát is érzékelteti, ahogyan az ugyanebből az évből származó Tasso pedig a szenvedő, megdicsőülő és műveiben továbbélő művészről mesél nekünk.
Eredetileg Pest, Buda és Óbuda egyesítésének centenáriumára és főmű gyanánt komponálta meg a középkori magyar nyelvemléket alapanyagul felhasználó oratóriumát Durkó Zsolt. Az 1967 és 1972 között elkészült, de csak 1975-ben bemutatott Halotti beszéd három nagy egységbe rendezte azt a 14 tételt, melyek az édenkerttől a halál látomásáig vezetik végig a hallgatót – ezúttal majd a Nemzeti Énekkar megszólaltatásában. Az ősbemutató évében Durkó oratóriuma nyerte el az első helyet a párizsi Tribune International des Compositeurs megmérettetésén. Hasonló mérföldkő volt Dubrovay László művészetében II. zongoraversenye, az 1984-es Concerto romatico, amely ezúttal a Liszt-díjas Balázs János szólójával hangzik fel. Az est karmestere a magyar művekhez mindenkor különleges érzékenységgel közelítő Kocsár Balázs, az Opera megbízott fő-zeneigazgatója lesz.

A Semmelweis Egyetem hallgatói és munkatársai részére igénybe vehető állandó kedvezményekről erre a linkre kattintva olvashat.