Öt fővel bővült a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Tanács, a program pedig szeptembertől nyitott lesz a külföldi hallgatók számára is. A további fejlesztési tervek közé tartozik a külföldi ösztöndíj programok bővítése, valamint a középiskolákkal való együttműködés kiterjesztése.

Idén ünnepli 10 éves évfordulóját a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program. Sikeres volt az elmúlt évtized: több mint 140 graduális és posztgraduális hallgató van jelenleg a programban, melybe szigorú feltételek mellett lehet bekerülni, a mentori feladatokat pedig kezdetektől a legkiválóbb egyetemi oktatók vállalták, társadalmi munkában – mondta dr. Fekete György a program Tehetséggondozó Tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy az egyetemi program mintaként szolgált több hazai egyetem tehetséggondozásának kialakításához is.

A jubileum alkalmából több területen is  fejlesztéseket tervez a Tanács. Így például idén szeptembertől a külföldi hallgatók számára is nyitott lesz a program, ennek kereteit és a felvételi rendszert most dolgozzák ki, mely hasonló lesz a jelenlegihez. A magyar hallgatók felvételi eljárása egyébként az idei évre vonatkozóan a közelmúltban zárult le, az írásbeli pályázatot személyes interjú követte a felvételi keretében.

A tervek között szerepel a heidelbergi és a freiburgi egyetemmel való kapcsolat további aktiválása, a személyes kapcsolatok erősítése. A két nagy hírű német egyetem immár hagyományosan egyéves ösztöndíjat hirdet a kerpeles hallgatók számára. A Tanács ezen túlmenően is feladatul tűzte ki a külföldi kutatási és tanulmányi ösztöndíjak bővítését. Lendületet ad a programnak az is, hogy még a múlt évben beválasztották az Európai Tehetségpontok közé. Ezzel a nemzetközi hálózat tagjává vált az egyetem, ami szintén további ösztöndíj-lehetőségeket hordoz magában. A közelmúltban kapta meg a program a „Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Akkreditált Kiváló Tehetségpontja” címet is.

Szintén napirenden van a középiskolai program kiterjesztése. Mint arra dr. Fekete György rámutatott, a cél az, hogy a legkiemelkedőbb középiskolásokat vonzzák a Semmelweis Egyetemre. Ennek érdekében a partner középiskolák számára szervezett nyílt nap mellett a mentorok készek előadásokat is tartani a budapesti és vidéki középiskolákban.

A fejlesztési tervekkel párhuzamosan 5 fővel bővült a Tehetséggondozó Tanács. Az új tagok: dr. Alpár Alán (Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet), dr. Bödör Csaba (I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet), dr. Fekete Andrea (I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika), dr. Kiss András (II. Sz. Patológiai Intézet), dr. Zsembery Ákos (Orálbiológiai Tanszék).

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.