Immár hetedik alkalommal rendezett Ki mit tud?-ot a mentális zavarral élőknek a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának Moravcsik Alapítványa. A fokozott érdeklődés miatt idén már négy elődöntőt is tartottak, ezek során választották ki azt a 42 produkciót, amelyek a március 31-i budapesti döntőben megmérettettek. Dr. Simon Lajos, a klinika docense elmondta: az értékteremtés, a tehetséggondozás mellett a pszichoszociális fogyatékossággal élők önbecsülésének erősítése, valamint a velük szemben létező előítéletek csökkentése is kiemelt céljuk.

Az elődöntők során a Sopron melletti Ágfalván, Mohácson, Egerben és Budapesten száztíz produkcióból választották ki azt a negyvenkettőt, amelyek hat kategóriában – ének-zene, vers-és prózamondás, tánc, paródia és színjátszás, vizuális alkotóművészet és kézművesség- bemutatkozhattak a fővárosi döntőn, ahol a zsűri tizenkét arany, huszonkét ezüst és  nyolc bronz minősítést adott át, négy produkciót pedig különdíjjal jutalmazott.

A pszichiátriai betegséggel élők számára különösen fontos a pozitív visszajelzés, amelyet nemcsak a közönségtől kaphattak meg a résztvevők, hanem már a felkészülés során is, amikor egy cél érdekében akár közösen, akár egyénileg, folyamatos munkát végeztek – mondja dr. Simon Lajos, aki szerint a tehetségkutatás, a tehetséggondozás is kiemelt cél volt, emellett azonban a résztvevők önértékelésének, önbecsülésének erősítésére, továbbá a velük szemben élő stigma csökkentésére is nagy hangsúlyt fektettek. Az egyetemi docens szerint az indulók olyan dolgot tapasztalhattak meg, amelyről a társadalom régen leszoktatta őket: segítettből segítővé váltak, ezt a napot teljes mértékben ők irányították.

Kele Tímea

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.